Exabytes beginner

Sunday, July 25, 2010

sambal belacan versi 1

entrance ni aku tulis sebab my hubby suh tulis blog pasal sambal. 2 ,3 hari lepas aku ada buat sambal belacan then masa makan tu la my hubby cakap sambal tu sedap... ngeh, ngeh... then dia ckp bagus jugak kalau kita dapat compile pelbagai jenis sambal.

so ni aku nak share sambal belacan versi aku yang begitu mudah tapi sedap.

bahan2nya:
1. 5-10 biji cili padi
2. seinci belacan dibakar dulu
3. 2 biji cili kering , direbus atau rendam ngan air panas
4. 2 biji limau kasturi
5. sedikit garam dan gula

caranya:
belasah blend je semua tu dengan sedikit air masak. limau tu belah 2 pastu buang biji, blend sekali ngan kulit2 dia baru wangi dan sedap.

*** amaran!! org ada resdung jgn makan belacan

No comments:

Post a Comment