Exabytes beginner

Wednesday, December 22, 2010

My Fb status for 2010














Thursday, December 9, 2010

To err is human

Friday, December 3, 2010

my asus EE PC

oh my... i just recklessly spend my money on new Asus Eee PC( http://www.laptopmag.com/review/laptops/asus-eee-pc-1015pem.aspx#axzz175Ddmg00) ... something that i can stuff into my handback easily without have to bring that heavy and bulky laptop bag. with currently 3 laptops and 1 desktop computer ( all uptodate spec) at home, another netbook is the last thing i should buy... but i still buy it.... cannot help... cannot help...

easy to be a good parent, difficult to be a good child

i certainly agree with that. As a parent we always want to give the best to our kids. The best education, the school, the best food, clothing and the best etc. We are willing to do all thos kind of BEST thing, nobody need to force us. Failing to fulfill the BEST thing will make us feel that we are a bad , ignorent, irresponsible parents.

BUT how many time we try to give the BEST thing to our parents? we are so busy with our life until one simple call to say "HOW ARE U" everyday becomes so hard to fulfill.Yeah it sure make us feel guilty but we keep on continue with our life... forgiving ourselves... for leaving our parents behind ( well a lil bit, but still behind).

If our parents sick( minor sickness), then normally if we live away from them , we will just call and ask how they are. And will call any siblings who live nearby to check for our parents and bring them to hospital or clinic. Why cant we ourslve, drop anything that we are currently doing and visit them? What is more important than 2 people that brought us to life? And if the sibling who stay nearer cannot entertain our request to look after the parents or send the parents to hospital, we tend to get mad and probably say " That's the advantage of having someone near , just bring mother/father to clinic, it cant be that difficult!!". Yes, Its easy but we never do it ourselves.

If we live near to them, we still will be very busy with our live. but when a sibling who live away called we will say, i've look after them, but what else you expect me to do? i also have my own life and kids...why dont you yourselves come back and attend them for yourselve? if you are busy i am busy tooo...hmmmm... that's normally happen...

but if our kid is sick, we will definitely send them to clinic right away. we can took emergency leave to excuse from work to take care of them.

Saturday, October 30, 2010

Ark kena pukau??

Lama betul tak mengupdate blog ambo ni... maklumla... buzzy le katakan... hehehe.. cerita ni my hubby dah cerita dari last week lagi tapi memang tak sempat nak didokumentasikan..

aku ni kalo time kurang buzzy sket hari jumaat suka ikut hubby pegi semayang jumaat kat masjid bayan baru , tapi hubby je la semayang jumaat,selalunya seperti biasa pompuan cam aku ni apa lagi melepak kat sunshine la.. cuci2 mata tengok beg ke kasut ke.. kalau tak dapat beli dapat tengok pun jadi la...

ceritanya pasal sorang akak tu yang modus operandinya sama cam aku jugak. time husband dia semayang jumaat dia pun lepak le sengsorang kat sunshine. Nak dijadikan cerita datangla mamat indonesia ni tepuk bahu dia. Terus akak ni terpisah dari dunia luar..tapi sebelum tu sempat jugak dia SMS husband dia cakap dia takut. bila husband dia pegi cari kat sunshine memang tak de... sampai la 3 hari kemudia lepas husbandnya pegi jumpa sorang ustaz tu..barula akak ni dijumpai kat dalam sunshine dengan baju yang dia pakai hari hilang tu, dengan barang2 shopping dia hari tu..tapi kasut dah hilang. rupanya sepanjang 3 hari tu akak tu tak pegi mana pun ada dalam sunshine tu jugak..tapi orang yang mencari semua tak nampak. sekang ni akak tu tengah berubat sebab walaupun dia dah sedar masa dijumpai tu tapi lepas tu dia jadi cam murung dan terganggu.

herankan.. tapi ni citer betul.. aku tanya gak hubby ..buat ape pulak mamat tu pukau2 pastu tinggal cam tu je. kata hubby aku menurut ustaz tu mungkin orang ni ingat akak tu perempuan single kot..so jadi mamat ni mungkin ada niat nak menjadikan akak ni mesin cetak duit dia...ye la bila dah kena pukau .. penat2 keja pun boleh bagi duit kat dia.. tapi lepas tu dia tahu akak ni ada husband sebab tu dia tinggal cam tu je. entahla..hanya mamat tu dan Allah je yang tahu apa niatnya

so kengkawan sesiapa yang jalan sorang2 kat mana2 harap berhati2 sikit. kalau dengar cerita kosong atau cerita o je aku mmg susah nak percaya tapi ini datangnya dari sumber yang sah...
nota: sunshine adalah supermarket kat sebelah masjid bayan baru

Saturday, October 23, 2010

Restaurants statistic in Malaysia


berhempas pulas cari info yang bagi statistik restoran kat malaysia tapi tak jumpa.macam macam keyword guna anatara " jumlah restoran di Malaysia" "Number of Restaurants in Malaysia" "Malaysia restaurant statistic", hampes tak jumpa Alternatif terakhir ialah aku cari kat :
http://www.701panduan.com/index.php?sid=1&lang=en&act=approximatch+search&item=1&dAction=Search&what=Restaurants&where=All&dAction.x=52&dAction.y=6701panduantapi masih kena bekerja keras dan compile data2 tu. penat2 mengompile ni rasanya berbaloi jugak kalau boleh share ngan org2 yang cari info yang sama





















































statesCitiesno of rest
WPKuala Lumpur2522
SelangorPetaling Jaya1068
PerakIpoh421
PenangGeorgetown378
JohorJohor Bahru274
Selangorklang226
Sabahkota Kinabalu190
Selangorsubang jaya193
Selangorshah alam152
SarawakKuching16
Negeri SembilanSeremban117
SelangorAmpang109
PahangKuantan122
PenangBayan Lepas91
Penangpenang ( other place)96
MelakaMelaka97
SelangorPuchong90
PenangBukit Mertajam61
KedahAlor Star58
SelangorKajang54
KelantanKota Bharu56
SelangorSeri Kembangan59
SelangorRawang29
Sarawaksibu38
Sarawakmiri47
SelangorBatu Cave30
TerengganuKuala Terengganu37
WPPutrajaya30
JohorMuar27
KedahLangkawi44
perakTeluk Intan26
PerakSitiawan31
PerakTaiping39
penangButterworth48
penangGelugor27
sabahTawau27
JohorSkudai34
Negeri SembilanPort Dickson29
KedahSungai Petani48
sabahSandakan30
JohorBatu Pahat40
PenangPrai28
SelangorCheras29
JohorKeluang32
penangBatu Feringgi19
JohorSegamat23
perlisKangar29
JohorKulai21
PahangGenting Highlands20
JohorMasai21
MalaysiaMalaysia( other cities)2378
total9711


Thursday, October 14, 2010

stranded with the baby

I am not supposed to write this posting. I m supposed to be very busy and have no time to blog but.... i am so stress now. An important meeting waiting for me in the office this morning and my husband forgot to take out the baby car seat from his car leaving me and the baby stranded at home...how to drive with a 4 months old baby without a carseat? even idiot dont do that. so i have to take halfday leave today. huaaaaaaa... tension...somemore at 12:30 i have my business plan competition meeting with my team at USM. how to attend...? but i need to... ngeeeeee...superman help me....

Saturday, September 18, 2010

Let go and live a life

How hard to let go? sometimes when we thought it's impossible to erase the memories of the past, what we need to do is not to erase.

"Forgiving does not erase the bitter past. A healed memory is not a deleted memory. Instead, forgiving what we cannot forget creates a new way to remember. We change the memory of our past into a hope for our future." quote by Lewis B.Smedes

Indeed it is. By forgiving we can let go.By letting go we can cary on with our life. and by letting go we can live a life to the fullest , without regret and hesitation

Friday, September 17, 2010

The Suluk lunch

Yesterday was the 2nd day we're in Kota Kinabalu Sabah for my BIL wedding. We went to pasar besar kota Kinabalu and have the suluk lunch there ( upstairs)
The dish is made from 'ikan yu' or shark.some people call it serunding ikan yu.eventhough shark has a very 'fish' smell a lot of turmeric and other spices has eliminate the smell away.sorry for the not so good picture. it was taken using my samsung omnia hp as we dont want to take out the big camera coz my hubby dont want to be seem like tourist at his own place...:-) This is Gamai, a type of seaweed. It taste a lil bit salty and eaten with sour sambal belacan or lime juice.
sambal kicap eaten with gamai
And this is another type of seaweed. called birdnest seaweed. the suluks eat by mixing this seaweed with young mango or bambangan( a very sourish mango like fruit) I never get this one prounce right it is called kilau? kemilau? or kunilau or none of this.its basically raw fish of any type , in this case mackerel, soak for while in the hot boling water and mix it with mango , onion , lime juice and salt to taste. yes, it has a very strong fish smell.

Monday, September 6, 2010

Saturday, September 4, 2010

hari kuih raya

tahun ni kerana bibik telah lari dan aku ada biskut besar yg kena diuli selalu huhuhu...sekang ada atas ribaku dan aku tengah menaip sebelah tangan ni... so aku tak rancang nak buat kuih pun tapi back on popular demand oleh adikku aku kena buat juga 2 biskut ni. jadi aku istiharkan hari ni hari kuih raya... tapi dah azan zohor ni...tak start apa pun laie....
Biskut Dam
Sumber: Majalah Perempuan April 1997


Bahan-Bahan:
1 cawan marjerin
4 sudu besar susu pekat
1 cawan gula halus
3 mangkuk tepung gandum 2 sudu teh esen ros
1 sudu teh baking powder
2 biji telur ayam
Sedikit serbuk koko
Cara:
Kacau marjerin dengan gula. Masukkan telur. Masukkan esen ros, susu, baking powder dan kacau perlahan-lahan. Masukkan tepung dan gaulkan rata. Kemudian dibahagi dua, sebahagian diletakkan warna koko dan satu lagi warna kosong. Semasa dilapiskan, adunan itu sapukan sedikit putih telur. Kemudian barulah dipotong. Bakarlah sampai masak.


Tart nenas

Bahan-Bahan:
250gm Butter SCS
2 sudu besar susu pekat manis F&N
1 sudu besar minyak sapi ghee
sedikit garam halus
2 biji kuning telur
1 biji putih telur
sedikit vanillin
500gm tepung gandum (atau kurangkan sedikit untuk kelembutan)
sedikit baking powder
4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit vanilla
sejuring limau nipis
daun pandan
Cara:
Pukul bersama butter, susu, minyak sapi, garam hingga sebati. Masukan telur dan vanillin pukul lagi akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Gaul hingga sebati dan lembut.
Jem Nenas:
Parut nenas dan jangan dibuang airnya. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan gula, vanilla dan limau nipis. Kacau tanpa henti hingga likat.

Wednesday, September 1, 2010

The Bibik Manual

Hari Biasa
Awal Pagi
1. Bangun pukul 5 pagi.
2. masukkan kain dalam mesin basuh dan cuci
3. Sapu sampah, lap kabinet dan mop lantai dapur.Bersihkan bilik air bawah jika perlu.
4. Sapu sampah , mop lantai ruang tamu, lap kabinet TV. betulkan sofa. Lap coffee table.kemaskan rak buku.
5. Mandi dan sembahyang subuh. Jangan nak ponteng sembahyang nanti Allah murka tak selamat hidup dunia akhirat.
6. Siram pokok bunga
7. Jemur kain. Pastikan ampaian kat tempat teduh, nanti kalau hujan basah pulak
8. Sediakan Breakfast untuk anak-anak.
9. Ikut Anak-anak ke Nursery
Petang dan malam ( balik dari nursery)
1. Angkat kain dari ampaian. masukkan dalam bakul
2. Buka beg anak-anak, ambil pakaian kotor masukkan dalam bakul dan letak dekat dengan mesin basuh. Jangan basuh lagi . Tunggu pagi esok baru basuh.
3. Bawa naik beg anak-anak ke bilik.
4. Pegang baby sebab ibu mahu masak.
5. Lepas ibu masak,mandi, sembahyang maghrib. jangan ponteng solat.
6. Lepas semua makan malam, makan, lepas tu jangan lupa cuci pinggan.kemaskan dapur.
7. Sembahyang Isyak.
9. lipat baju dan gosok baju.
10. Bawa baju naik atas.Letak dalam almari anak-anak. letak baju ibu dan bapak kat penyidai depan bilik.
11. Kemas baju anak-anak untuk bawa ke nursery esok.
12. tidur.
Hari minggu.
Pagi
1. basuh baju, jemur baju dan siram pokok bunga.Sapu Halaman.
2. kalau ibu mahu masak atau keluar breakfast jaga baby.
3. lepas semua sudah turun ke bawah.Basuh bilik air anak-anak dan bilik air ibu.
4. sapu sampah,mop lantai bilik anak-anak. tukar cadar, lap tingkap dan lap barang2 dalam bilik.
5. sapu sampah, mop lantai, buang sampah dari tong sampah, tukar cadar, lap cabinet TV , lap tingkap
6. Bersihkan peti sejuk dan kemaskan dapur.
petang.
Rehat.
Ingat:
1. Jangan tinggal solat. Ingat Allah yang memberi rezeki untuk kita.
2. Ketuk bilik sebelum masuk bilik ibu.
3. jangan cakap kuat-kuat , jangan jerit-jerit walaupun pada anak-anak. kalau mahu tegur anak-anak cakap elok-elok
4. jangan suka membebel. Ingat awak datang untuk kerja. kerjalah dengan ikhlas.
5. Jangan ambil atau guna barang tanpa kebenaran. Tanya ibu dulu.
6. Jangan buang barang tanpa kebenaran
7. Bersihkan bilik sendiri. jangan biar bilik sendiri kotor.
8. Kalau perlukan apa-apa atau mahu beli apa-apa bagitahu ibu.

junctions of life

"at a position like you, you need to prepare yourself to do things that sometimes you dont want to do.." said my boss to me one day. Just now i did that, i just talk to my subordinate about moving him to one area that many people dun want to go and move him from a very comfortable place, working in normal working hours to shift.I feel bad about that but i really have no choice. I am glad that i never have to fire anybody yet so far. But i know sooner or later the moment will come and i've to do it.hmm..life... sometimes throwing us to junctions ..and we need to choose no matter how reluctant we are...

Sunday, August 22, 2010

Beluru dan syampoo

Hari ni tetiba teringat pasal satu pokok yang dulu2 masa kecik selalu guna. korang pernah tak mandi pakai beluru? beluru ni sejenis tumbuhan memanjat. akarnya besar dan berkayu. kalau kat belah-belah kedah orang kat sini panggil akar sintok. rasanya kalau daerah lain lain pulak namanya. masa balik KK pun banyak jumpa orang jual beluru ni kat tamu.masa kecik dulu kat tanah ayah aku ada sebatang pokok beluru ni yang sangat besarnya. Pokok tu tumbuh dalam kebun getah. so biasa la masa dulu2 kat situ la tempat kitorang adaik beradik main tarzan-tarzan. pokok tu kiranya menjadi rebutanla.sebab masa tu akar beluru yang kering ni dijual orang dipasar dengan harga rm0.50 sekeping yang tak de la besar mana sangat. selalu la ada orang2 yang tidak berkenaan masuk ke dalam kekebun ayahku itu untuk mengambil aka mencuri beluru ni. Kitorang tak kisah sangat pun...ambikla.. bukannya habis pun. hingga ada suatu hari seseorang yang tamak telah memotong terus pokok tersebut. sungguh zalim betul...nak kaya cepat la tu... matila pokok tu tapi sekarang ada lagi anaknya yang tumbuh menggantikan pokok tersebut tapi tak le besar yang yang dah mati tu.
kata mak aku orang dulu-dulu kalau abis period (haid) akan mandi hadas dan gunakan beluru ni sebagai syampoo.kulit batang beluru ni yang berkayu akan diketuk hingga hancur. ala-ala kita ketuk serai nak buat masak tu la. pastu kulit batang yang dah hancur ni disiat2 dalam air hingga keluarkan buih. tapi buih ni tak le banyak cam buit syampoo tu tapi banyak la jugak. Buih dan air ni digunakan sebagai syampoo untuk menghilangkan daki dan kotoran pada rambut. aku pun selalu guna jugak dulu cuma sekang ni bila dah tinggal kat bandar ni tak pernah dah buat menda2 ni.

korang nak tahu lebih lanjut pasal beluru ni boleh pi ke melur.com .

Beluru or Akar Sintok

Local name: Beluru or Akar Sintok
Botanical name: Entada Spiralis
Family: Leguminosae
Description
Beluru is liana with the wooden stem. It grows in the forest as a climber to the big tree. It can be propagated by seed and stem cutting. The fruit looks like a giant bean with seed that has a hard shell, green when young and turn to be black when matured.

The bark can be used as syampoo to clean the scalp.The seed also can be used for the same purpose.

More info ( in Bahasa Malaysia ) at: Melur.com

Thursday, August 19, 2010

My spectra 3 breastfeeding pump


After struggling for more than 2 months using the pureen battery operated pump lastly i purchase this spectra 3 electric pump which is soooo covenient and comfortable.After search around for a good and worth to buy price lastly i bought the pump from http://www.enjoybreastfeed.com/ at rm338.They have the merdeka sale and give discount , original price is rm458. it's really worth buying coz they even give the extra shield for double pumping. i order it on sunday and get the unit on tuesday morning which very fast considering the fact that the shop is in KL while i am in penang. I tried to search around in penang, baby paradise in greenlane sell the unit at rm360 and charge the extra shield for another rm 50 which will end up i have to pay rm410.



i can say this is the best pump i've ever used . last time for the last 3 babies i used avent pump, which was good and convenient to but quite slow compare to this one. after my third child i gave the unit away to my sister who used it for only a month and misplaced it. that's why have to buy the new one lar....:-(


so today after using it for 4 days i really satisfied with it performance and the production output also increase..hehehe...
here's the spec on this pump copied from enjoybreastfeed website, to buy, you can go directly to this link:http://www.enjoybreastfeed.com/product_info.php/spectra-electric-breast-pump-extra-breastshield-set-p-737 .

PRODUCT DESCRIPTION

Spectra 3 breast pump is lighter compared to Spectra 2 breast pump for the ease of traveling. Spectra 3 breast pump's lightweight feature make it easy to carry with the specially designed travel bag together with the cooler bag that allows mother to accommodate breast pump, accessories and milk in only one bag. Spectra 3 breast pump is also providing quiet operation compared to other electric breast pumps thus Spectra 3 is minimizing the disturbance to mother who wish to express breast milk in office or while traveling.

Spectra 3 breast pump is having high suction power which result in shorter period of expressing breast milk and helps to draw out inverted nipples which is the common problem encountered by mothers. However, Spectra 3 breast pump is having lower suction power and suction cycle compared to Spectra 2 or Spectra 7 breast pump as its machine is designed smaller for the travel friendly feature.

Besides, with Spectra 3 breast pump’s automatic suck-and-release rhythm that simulates an infant’s suction rhythm, it leads to more natural expression of breast milk. Milk production can be maximized as spectra 3 breast pump provides adjustable suction power that accommodate to individual’s comfort level.

Furthermore, Spectra 3 breast pump is also convertible to double pumping by adding another breast shield set. Double pumping will help to maintain and enhance milk supply and reduce pumping time.

Finally, conversion kit is included to allow breast pump usage on either standard size or wide neck feeding bottles. With separable accessories (breast shield, tubing), it is easy to wash and sterilize.

This set consists of:


Spectra 3 breast pump
2 Breast Shield Set
1 Feeding Bottle
1 Bottle Cap
1 Teat
1 Bottle Stand


--------------------------------------------------------------------------------
SPECTRA 3 SPECIFICATION
Suction strength(mmHg) 0 ~ 260
Suction cycle (Cycles/minute) Approx.29(50Hz)/35(60Hz)
Dual pumping options Available
Suction settings Adjustable
Power source Ac adapter
Electric 230V/50/60Hz
Weight(kg) Approx. 1.4

Monday, August 16, 2010

Mudahnya nak buat kek aiskrim?


Tiba-tiba terasa nak makan kek aiskrim yang amat...sedapnya!!.. uikk...awal lagi ni pukul 12 pun belum lagi dah cerita pasal makan... tapi cerita je tau bukan makan pun. jadi aku pun riki2 la terjumpa pulak resepi kek aiskrim yang mudahnya... betul ke boleh jadi kek ni... macam tak percaya je ..tapi tengok gambar kat fotopage tu memang rupa kek la... balik nanti nak try buat la... tapi kalau buat balik nanti maknanya masa sahur baru boleh makan... oke ke makan kek aiskrim masa sahur... sejuk beku pulak perut makan ais pagi2.. anyway ni resepinya..campur2 je.. aku sendiri pun tak try lagi..kalau korang try dan menjadi jangan lupa pos komen ye..

kek aiskrim simple

Bahan-bahan ( 1 biji )
• 500ml ais krim vanila
• 250gram biskut coklat (nak pakai biskut lain pun takpe)
• 1/2 cawan almond (nak pakai kacang lain pun boleh)
Cara-cara
1. Satukan biskut dan kacang dalam sekeping plastik pembungkus
ketuk - ketuk kacang dan biskut tersebut sehingga agak hancur.
2. Putar ais krim sehingga kembang dan masukkan campuran biskut
dan kacang tadi sedikit demi sedikit
3. Tuangkan adunan tadi ke dalam sebuah loyang kek yang dilapikkan
dengan food wrapper terlebih dahulu.
4. Simpan pada bahagian sejuk beku semalaman

err.. jangan meleleh ayaq liuq noo... tengah posa ni...

Ni pulak resepi yang agak complicated sket yang diceduk dari Amni bakery
Bahan-Bahan:
8 biji kuning telur
4 biji putih telur
110 gm tepung Superfine
120 gm gula halus
120 gm badam halus
60 gm air
2 camca sedang minyak jagung
50 gm badam cincang
60 gm coklat urai
Bahan-bahan A (untuk aiskrim):
40 gm gula halus
2 biji kuning telur
180 gm susu segar sejuk1 camca teh vanila
Putar hingga pekat
Bahan-bahan B (untuk aiskrim):
180 gm krim putar
90 gm susu segar sejuk
1 camca teh vanilaPutar hingga pekat
Bahan-bahan C (untuk aiskrim):
80 gm gula halus
3 biji kuning telurDipukul hingga pekat
Bahan-bahan disapu di atas kek:
250 gm krim putar
100 gm susu segar
Cara:
Kacau kuning telur bersama sebahagian gula hingga kembang. Masukkan badam halus dan air. Kacau hingga rata. Kacau putih telur bersama sebahagian lagi gula hingga pekat. Masukkan tepung dan adunan kuning telur. Kacau hingga rata. Masukkan minyak jagung. Kacau lagi. Tuang adunan ke dalam acuan 25.40 sm x 25.40 sm (10 inci x 10 inci). Bakar 30 minit. Apabila kek masak sejukkan dan belah dua. Susun kek di dalam acuan berukuran 22.88 sm x 22.88 sm (7 inci x 7 inci). Tuang setengah bahagian aiskrim yang dibubuh coklat urai dan letakkan kek di atasnya. Tuang pula aiskrim yang dibubuh badam. Ratakan. Kemudian simpan di dalam kotak dingin beku enam jam.Cara membuat aiskrim:Satukan bahan-bahan A, B dan C. Kacau hingga sebati. Bahagi adunan dua bahagian. Satu bubuh badam cincang bakar dan satu lagi bubuh coklat urai.
Cara membuat bahan-bahan untuk disapu di atas kek:
Sejukkan kedua-dua bahan dan pukul hingga pekat. Kemudian sapu pada seluruh kek.

Saturday, August 14, 2010

Batas-batas dalam berhias

Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:”Allah mengutuk wanita yang bertatu atau minta ditatu, wanita yang mencukur alis dan mereka yang meminta dicukur alis mereka, wanita yang membentuk giginya agar kelihatan cantik dan mereka yang mengubah ciptaan Allah.”
Riwayat Ibnu Mas’ud

Huraian
i) Maksud mengubah ciptaan Allah s.w.t. ialah membuat perubahan pada ciptaan Allah S.W.T yang telah sempurna secara pandangan umum dan adat atas dasar tidak berpuas hati dengan anugerah itu, bukan kerana memperbaiki atau memulihkan kecacatan.

ii) Mencabut bulu kening yang merupakan anugerah dan ciptaan Allah S.W.T. yang sempurna dan membuat atau melukis bulu kening yang baharu selepas itu agar menepati cita rasa sendiri supaya kelihatan lebih cantik, menawan dan bergaya adalah perbuatan yang haram di sisi Islam.

iii) Jika perbuatan mencabut bulu kening itu disebabkan ia tumbuh berselerak dan tidak kemas yang amat teruk, maka hal ini tidaklah termasuk dalam erti kata mengubah ciptaan Allah S.W.T. Lagipun jika yang dicabut itu hanyalah yang berselerak dan bukan termasuk bulu yang dipanggil kening serta tidak membuat lukisan semula terhadapnya. Ini dilakukan atas dasar menjaga kekemasan diri bukan kerana tidak puas hati dengan ciptaan Allah S.W.T kerana Allah S.W.T itu cantik dan sukakan kecantikan.

iv) Hanya rawatan ke atas penyakit yang tidak boleh sembuh dengan sendirinya sahaja yang diharuskan seperti memasang gigi palsu di tempat gigi yang rongak (bukan mematahkan gigi dan menggantikannya dengan yang lain), mengatur susunan gigi yang tidak tersusun (tapi bukan mengasah atau mengikir), memakai ubat supaya rambut tumbuh di tempat yang botak (bukan memakai rambut palsu), memakai ubat untuk membuang jeragat pada kulit (bukan membuat pembedahan plastik atau memakai bahan kimia untuk menukar warna kulit), memakai inai, syampu atau gel pada rambut atau janggut supaya lebih segar dan terurus (bukan mewarnakannya dengan cat atau spray) dan sebagainya sebagai perbezaan antara merawat/menjaga keaslian ciptaan Allah S.W.T dengan mengubah ciptaan-Nya di mana merawat/menjaga itu adalah HARUS manakala mengubahnya adalah HARAM.

v) Diri manusia dan segala makhluk di alam ini adalah hak mutlak Allah S.W.T, Oleh itu kita hendaklah mematuhi segala hukum dan kehendak agama dengan baik. Janganlah tertipu dan terpengaruh dengan tabiat orang yang suka menurut hawa nafsunya disebabkan sikap tidak bersyukur dan tidak berpuas hati dengan ciptaan dan anugerah Allah di mana sikap ini sebenarnya merupakan sikap yang diwarisi daripada syaitan.

sumber:
JAKIM

Friday, August 13, 2010

senarai rumah sembelihan under JAKIM halal list

Bil Rumah Sembelih dan Tarikh Tamat Syarikat

1. AYAM A1 FOOD CORPORATION SDN BHD 14/01/2012

2. AYAM CHAMPION FOOD SDN BHD 14/01/2012

3. AYAMAS FOOD CORPORATION SDN BHD 14/07/2010

4. Ayamplus Food Corporation Sdn. Bhd. 14/11/2011

5. DBE POULTRY SDN BHD - PROCESSING DIVISION 30/04/2012

6. Desa Hatchery Sdn Bhd 15/10/2012

7. DINDINGS POULTRY PROCESSING SDN. BHD. 14/11/2011

8. F.Y SDN BHD 28/02/2011

9. FARM'S BEST FOOD INDUSTRIES SDN BHD 14/07/2010

10. GLOBAL ABATTOIR (M) SDN BHD 30/10/2012

11. JIMAT JAYA SDN BHD 14/01/2012

12. NATIONAL FEEDLOT CORPORATION SDN BHD 31/05/2012

13. PERNIAGAAN AH SIONG SDN BHD 31/07/2010

14. PERTANIAN PERTIWI SDN BHD 30/11/2011

15. PG LEAN HWA TRADING SDN BHD 14/11/2010

16. SRI SEGAR FOOD CORPORATION SDN BHD 14/11/2011

17. ZUBIR AGRO RESOURCES SDN. BHD. 14/12/2011

sumber :http://www.halaljakim.gov.my/directory/

halal vs non-halal

Hubby aku selalu cakap patutnya kat malaysia ni selain dari tanda halal sepatutnya kena ada tanda tak halal jugak. Baru ada clear cut.. bukannya gray area tak tahu halal ke haram.selalu banyak kita tengok restoran2 yang tulis pork free ( tak de khinzir, bukannya khinzir free..:-)) . kalau muslim yang strict selalunya takkan masuk kedai2 camni tapi yang cincai2 tu banyak la yang masuk. yang tak de pork je.. bekalan ayam , daging disembelih dengan cara betul ke? ada alkohol ke tak dalam masakan? mana kita tahu. Berapa banyak dah makanan yang tidak halal tapi kita tak tahu masuk dalam perut kita ni?

then tadi lecturer aku pun cakap benda yang sama... halal and non halal... senang tak payah confuse2. kalau tak dapat halal certification from jakim maknanya tak halal la tu... means they have to stick the non-halal logo kat premis diorang. market diorang tetap ada from non- muslim dan kalau diorang nak sangat market dari orang islam... make it halal la...aiyooo...is that difficult?
JAKIM ada sediakan website untuk kita tentukan product tu halal atau tidak. the list might be not so comprehensive but i hope they keep on updating it. Its a good deed and may Allah blessed them.
http://www.halaljakim.gov.my/directory/

aku dah bosan! ... aku dah bosan!

memang bosan betul ni.. asyik lari jer maid ni.. ada masuk dalam diorang punya job scope kot lari ni.yang aku peliknya dah le masa selongkar beg diorang masa memula datang tu tak de ape.. duit tak de handphone tak de.. tapi boleh pulak lari...oh sungguh penat.datang maid baru nak kena ajar itu ini balik... tup2 lari lagi..camni aku rela tidak bermaid la.. buat sakit kepala je.
sorry ye.. intro kurang bagus...macam mak nenek je membebel. sebenarnya memang tengah tak puas hati ni. bayangkan 2 maid lari berturut-turut. daripada yang first lari sampai nak dapat replacement dekat 3 bulan kena tunggu. datang yang baru tak sampai sebulan dah blah jugak. diorang ni sebenarnya pandai sekarang..diorang tahu kerajaan kita tak ambil berat sangat pasal ni. diorang datang sebenarnya bukan nak jadi maid tapi nak keja lain... bayangkan kalau dah 20 tahun keja kat restoren cammana nak jadi maid. Wahai kerajaan!!!..strictla sikit..berapa ramai employer yang teraniaya ngan all the runaway bibiks ni... macam common sangat bibik lari ni...depa peduli apa ada passport ke tak...ada nya nanti org ambik keja...

note: sudahlah lari, satu bekas barang kemas yang aku simpan hubby bagi dari mula2 kerja sampai sekarang pun kena sapu. rasanya lebih dari 10k dalam tu.. Y-Y

Monday, August 9, 2010

Parenthood start to be complicated

actually i want to talk about my kids, but since now my eldest has become a follower of my blog and she always read my blog...so cannot talk about her here anymore looo....:-)

i notice that recently parenthood has become a lil bit complicated. when kids are small, what you need to do is just to fullfill their basic need. But reaching teenage years there are so many things to think about.hmmm... hard to write in general...but cannot go in specific...:P
my daughter always nagging me to open her facebook account ibut i dont allow ( not yet) so last night i create a blog for her to write everyday. Somehow i feel blogging is better than having a facebook account. Here's her blog: http://iman-alani.blogspot.com . she said uncles and unties, feel free to comment.

Sunday, August 8, 2010

Nasi tomato saya

Semalam aku buat nasik tomato...versi aku la.. main campak2 jer.Tapi ok la... jadilah nasik tomato jugak... makan dengan ayam masak merah yang kurang pedas sebab kebanyakan isi rumah aku ni alergik pada pedas... pedas sikit pun dah terasa. tapi tak sempat nak snap picture sebab dimakan dengan cepatnya sebaik sahaja masak... hehehe... kena pulak hubby bakar ayam dan kambing. aku buat kerabu tomato to go with ayam panggang tu...jadi gambar nasik tomato dan ayam masak merah ni dipinjam dari sumber lain... tapi hasil yang aku buat tu pun kelihatan lebih kurang ngan gambar ni gak..ahaks..


nak sediakan nasik tomato aku ni mudah banget...

Bahannya

4 ulas bwang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
1 kuntum bunga lawang
kulit kayu manis
bunga cengkih
buah pelaga
sedikit minyak untuk menumis
Mentega( kalau tak nak guna minyak dan nak guna mentega jer pun boleh juga)
sedikit susu sejat, agak2la nak lemak masuk banyak sket
tomato puri tinkecik yang RM1.60 tu
bawang goreng untuk hiasan
3 pot beras basmathi, beras biasa pun boleh la

caranya:

panaskan minyak dan masukkan mentega
tumiskan bawang, halia, bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga sampai naik baunya. Masukkan tomato puri dan susu sejat.kacau seketika dan matikan api.

beras tadi direndam lebih kurang 20-30 min. rendam dulu la sebelum masak. pastu toskan airnya.masukkan beras dalam rice cooker, tuangkan bahan yang ditumis tadi kedalam beras dan kacau hingga rata. Masukkan 3 pot air dan masak seperti biasa mcm masak nasik. cuma bila dekat2 nak kering tu buka dan kacau nasi tu untuk pastikan semua sekata. dah siap nasinya.

Ayam masak merah




bahan2nya
1. 5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dipotong halus, blend pun boleh , orang malas selalu hiris nipis2 jer..
2. sebiji bawang besar dimayang
3. seinci halia, dikisar atau dicincang
4. 2 sudu cili kering yang dikisar.
5. 2 sudu besar tomato puri
6. sebiji tomato dicincang halus.
7. sedikit susu sejat
8. 500g ayam
9. minyak untuk menumis

Goreng ayam hingga setengah masak pastu ketepikan. Tumis bawang, halia dan cili kisar hingga naik bau. Masukkan 2 cawan air. Masukkan tomato puri dan tomato yang dicincang halus.Masukkan ayam dan biarkan hingga ayam empuk dan masak. setelah itu masukkan susu sejat , kecilkan api dan biarkan ia mereneh selama 5 minit. Perisakan dan boleh la di hidangkan.

Lagu Opick



Bila waktu telah berakhir - Lagu opick yang cukup menyentuh kalbu.



lagu pertama opick yang saya dengar. sayunya ..terasa kecilnya diri kita yang kadang2 lupa kebesaran Tuhan.

Bila waktu telah berakhir



Lagu opick yang cukup menyentuh kalbu.

Ahlan Ya Ramadan - Jadual Berbuka dan Imsak Seluruh Malaysia

Salam semua,

Insyaallah dalam 2, 3 hari lagi semua umat islam akan menyambut kedatangan bulan yang mulia , Bulan Ramadan. Semoga ibadat puasa tahun ini akan mendapat ganjaran daripada Allah SWT.Dan semoga juga kita dapat memperbaiki qualiti diri untuk menjadi insan yang lebih baik dalam mencari keredhaannya.

Jadual waktu berbuka dan imsak seluruh Malaysia

BilNEGERIZON
1MELAKAMELAKA
2JOHORZON 1- PULAU AUR DAN PULAU PEMANGGIL
ZON 2- DAERAH JOHOR BAHRU,KOTA TINGGI,MERSING DAN PULAU BERDEKATAN
ZON 3-DAERAH PONTIAN DAN KLUANG
ZON 4-BATU PAHAT,MUAR,SEGAMAT DAN GEMAS JOHOR
7PERAK
ZON 1- TAPAH, SLIM RIVER DAN TANJUNG MALIM
ZON 2- IPOH, BATU GAJAH, KAMPAR, SG. SIPUT DAN KUALA KANGSAR
ZON 3- PENGKALAN HULU, GRIK DAN LENGGONG
ZON 4- TEMENGOR DAN BELUM
ZON 5- TELUK INTAN, BAGAN DATOH, KG. GAJAH, SRI ISKANDAR, BERUAS, PARIT, LUMUT, SITIAWAN DAN PULAU PANGKOR
ZON 6- SELAMA, TAIPING, BAGAN SERAI DAN PARIT BUNTAR
ZON 7- BUKIT LARUT
4SARAWAKZON 1-LIMBANG, SUNDAR, TRUSAN DAN LAWAS
ZON 2-NIAH, BEKENU, MIRI, SIBUTI, DAN MARUDI
ZON 3-TATAU, SUAI, BELAGA, PANDAN, SEBAUH DAN BINTULU
ZON 4-IGAN, OYA, BALINGIAN, MUKAH, DALAT, SIBU,KANOWIT, KAPIT DAN SONG
ZON 5-, MATU, DARO, SARIKEI, JULAU, BINTANGOR DAN REJANG
ZON 6-KABONG, LINGGA, SRI AMAN, ENGKELILI, LUBOK ANTU, BETONG, SPAOH, PUSA, SARATOK, ROBAN DAN DEBAK
ZON 7-SAMARAHAN, SIMUNJAN, SERIAN, SEBUYAU DAN MELUDAM
ZON 8-KUCHING, LUNDU, BAU DAN SEMATAN
5SABAHZON 1-BAHAGIAN SANDAKAN (TIMUR),TOMANGGONG, SUKAU, BANDAR SANDAKAN,SAMAWANG, KOTA KINABATANGAN DAN BUKIT GARAM.
ZON 2-BAHAGIAN SANDAKAN (BARAT) TERUSAN, BELURAN, KUAMUT, JAMBONGAN, PAITAN, TELUPID, TONGOD DAN PINANGAH
ZON 3-BAHAGIAN TAWAU (TIMUR) TAMBISAN, SAHABAT, TUNGKU, SEMPORNA, SILABUKAN,LAHAD DATU DAN KUNA
ZON 4-BAHAGIAN TAWAU (BARAT) BALUNG, BANDAR TAWAU, PULAU SEBATIK, MEROTAI DAN KALABAKAN
ZON 5-(BAHAGIAN KUDAT) PULAU BANGI, PITAS, KOTA MARUDU, MATUNGGONG DAN KUDAT
ZON 6-GUNUNG KINABALU ( KETINGGIAN 4,101 M)
ZON 7-(BAHAGIAN PANTAI BARAT) RANAU, KOTA BELUD, TUARAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU, PUTATAN DAN PAPAR
ZON 8- BAHAGIAN PEDALAMAN (ATAS) PENSIANGAN, NABAWAN, SOOK, SEPULUT, TAMBUNAN, DAN KENINGAU
ZON 9-BAHAGIAN PEDALAMAN (BAWAH) TENOM, LONG PA SIA, MEMBAKUT, BEAUFORT, KUALA PENYU, WESTON, MENUMBOK DAN SIPITANG
6TERENGGANUZON 1- KUALA TERENGGANU DAN MARANG
ZON 2- BESUT DAN SETIU
ZON 3- HULU TERENGGANU
ZON 4- KEMAMAN DAN DUNGUN
7KELANTANZON 1-JAJAHAN KOTA BHARU, BACHOK, PASIR PUTEH,TUMPAT, PASIR MAS, TANAH MERAH, MACHANG, KUALA KRAI DAN DAERAH CIKU (JAJAHAN GUA MUSANG)
ZON 2-JAJAHAN JELI DAN GUA MUSANG TERMASUK DAERAH GALAS DAN BERTAM
8SELANGORZON 1-DAERAH GOMBAK, PETALING/SHAH ALAM, HULU SELANGOR, HULU LANGAT DAN SEPANG ZON 2-DAERAH KLANG, KUALA LANGAT,KUALA SELANGOR DAN SABAK BERNAM
9PAHANGZON 1-PULAU TIOMAN ZON 2-KUANTAN, PEKAN, ROMPIN DAN MUADZAM SHAH ZON 3-TEMERLOH, CHENOR, MARAN, JERANTUT DAN BERAZON 4-RAUB, BENTONG DAN LIPISZON 5-GENTING SEMPAH, JANDA BAIK DAN BUKIT TINGGIZON 6-CAMERON HIGHLAND, BUKIT FRASER, GENTING HIGHLAND
10WILAYAH PERSEKUTUANKUALA LUMPUR PUTRAJAYA
11WILAYAH PERSEKUTUANLABUAN
12PERLISPERLIS
13NEGERI SEMBILANZON 1-JEMPOL DAN TAMPIN
ZON 2- SEREMBAN,REMBAU, PORT DICKSON, KUALA PILAH DAN JELEBU
14KEDAHZON 1- DAERAH KOTA SETAR, KUBANG PASU DAN POKOK SENA
ZON 2- DAERAH PENDANG, KUALA MUDA DAN YANZON 3- DAERAH PADANG TERAP, SIK DAN BALING
ZON 4- DAERAH KULIM DAN BANDAR BAHARUZON 5- DAERAH LANGKAWI
ZON 6- PUNCAK GUNUNG JERAI
15PULAU PINANGPULAU PINANG


Friday, August 6, 2010

Priority Ranking

One of my friend once bugging me with this. She said," husband aku tu kalau aku sakit buat derk je ..hampas tak ajak aku pegi klinik pun...tapi kalau kakak dia, adik dia, mak dia demam selsema sikit pun macam huru hara je dunia. kalut bawa pegi klinik pastu sejam sekali tanya dah ok ke, demam lagi ke...sampai orang yang ditanya itu pun naik rimas..." hehehehe...

who is in the same boat? raise your hand...its common, right ... i think the priority ranking goes with years..the longer you in the relationship the lower the ranking goes. Bak kata orang, masa bercinta kalau tersepak batu batu disalahkan tapi kalau dah kawin kita pulak yang buta sebab tak nampak batu tu...biasa la tu .. tapi fikir-fikir balik mungkin kita pun buat benda yang sama kat spouse kita.. kalau sakit sikit2 tu buat derk je.. alah bukannya teruk pun demam sket je esok2 baik la tu....cuma kadang2 kalau kerap sangat demam bawa2 la berjumpa doktor mana la tahu melarat pulak...:-)
ironically, even kita macam nampak tak peduli sangat ngan spouse kita tapi sebenarnya dioranglah yang paling dekat dalam hidup kita. we share most things that we dont even share with our parent or siblings.tapi , benarlah kata orang putih, blood is always thicker that water, orang melayu kata air dicincang takkan putus. Walaupun serapat mana kita dengan pasangan kita ikatan itu boleh terlerai 100% berbanding dengan ikatan darah yang takkan putus sampai bila-bila.
tapi for me menda2 remeh cam tak ajak gi klinik , tak tanya dah makan ke belum, telupa bday dan anniversary and so on...tak payahlah dipanjang2kan. kita pun kengkadang terbuat menda yang sama jugak. kalau kita yang pompuan ni pun boleh terbuat apatah lagi orang lelaki yang selalunya selalu sambil lewa jer..(cuma geram tu memang geram jugak kan? sabar je lah...hehehe...) tapi janganlah di amalkan selalu sebab hati kita ni bukan plastik..tapi umpama gelang getah... sekali diregangkan ia akan kembali kebentuk asal, tapi bila lama2 dan selalu sangat diregangkan , maka akan putuslah ia...kalau dah putus dah tak de gunanya lagi...
dah kalau dah kata sayang tu apa salahnya sekali sekali tunjuk kita care...susah senang kita selalu pasangan kitalah yang akan selalu bersama2 kita.
here's a few quotes on care yang aku kutip merata-rata dan sesetengahnnya aku sendirik pun tak paham :
"If you find it in your heart to care for somebody else, you will have succeeded."
Maya Angelou
"Love is the ability and willingness to allow those that you care for to be what they choose for themselves without any insistence that they satisfy you. "
Wayne Dyer
"Nobody cares how much you know, until they know how much you care."
Theodore Roosevelt

Wednesday, August 4, 2010

puding caramel or puding gula hangus



Heh.. ni la resepi puding paling mudah nak disediakan.ingat kalau susah2 aku nak buat ke.. bukannya rajin sangat.aku buat puding ni untuk buka posa semalam.posa ganti sebab last year conceived masa raya...so sempat ganti 3 hari je tahun lepas sebelum morning sickness menyerang...tak sempat abis posa syawal pon sebab tak larat sesangat. since now baru abis pantang kena memulun ganti posa la... nasib baik sempat.



bahan2nya
1. 6 biji telur
2. 1 tin susu pekat manis, kurangkan kalau tak suka manis sangat.
3. 1 sudu teh esen vanila
4. 3 sudu makan tepung kastard, kalau tak letak pun tak pe tapi puding jadi kureng gebu sket.
5. 3 sudu makan gula untuk caramel
campur semua benda, kecuali gula dan pukul sekejap.aku guna mixer no satu , pukul dalam 2,3 minit. dengan setin susu pekat puding ni memang manis, tambah lak ngan caramel tu nanti , lagi manis.

aku guna loyang / bekas kek bulat sebagai acuan. aku panaskan terus 3 sudu gula tadi dlm loyang ni atas dapur gas... hitam la sket loyang tu tapi tak pe boleh basuh punya lepas ni... panaskan gula sampai cair dan perang, jangan lama sangat dah perang tu stop la nanti pahit sangat pulak caramel tu. angkat loyang tu, biar caramel tu mengeras dlm loyang.

masukkan bahan yang dipukul dlm loyang dan kukus selama 30-45 minit. sampai masak la kiranya. masa tak tentu depend pada pengukus anda.. pengukus letrik mungkin cepat lagi...aku pakai kukus conventional je. dah masak nanti telungkupkan acuan tadi atas pinggan besar untuk keluarkan puding. caramel tadi akan cair dan jadi sos dibahagian atas puding ni... cuba la.. mahai tau diorang jual kat pasar ramadan ... 1 keping 2 ringgit, yang ni dapat dalam 8 - 10 keping tau.kos nak sediakan ni tak sampai 5 ringgit pon.

Tuesday, August 3, 2010

breastfeeding is not easy

i always salute and respect any working mom who could exclusively breastfeed their baby up to 2 years. Being a mom i know that's not easy. we need to be full of determination to reach that level.to give the best to our beloved children we need to really sacrifice.

since i deliver my first child more than 10 years ago, i want to breasfeed her. but at that time there were not much support for breastfeeding working mother.yeah... there were pamplets everywhere but not much support and encouragement.plus the babysitter who dont want to go through the hassle to prepare the breast milk... so i end up breastfeeding her for less than 6 months, a decision that i regret until now.Since the gap between my 2nd and 3rd one was close, i conceived my 3rd baby when my 2nd was 9 months, the breasfeeding for the 2nd one stop there.Having a history of miscarriage its kind of dangerous to continue breastfeed as the ovary contracted more during breastfeeding session.but before conceived,for 3 months, i practiced tandem breastfeeding as at that time i took care of my little niece which is 2 months younger than my 2nd baby coz her mom, which is my younger sis was sick. both of them breastfeed on me.

for the 3rd one i really determined to exclusively breastfeed her. But fate do its job and Allah knows whats better. when the baby was 5 months old I was diagnosed with a fatal illness that need me to go through one year course of a very strong antibiotic daily and prohibit me from continue breasfeed the baby.

so for this fourth one... i really hope i can... i want to go through any obstacle that hinder me from continue, unless it is dangerous for the baby. Allah, please give me strength, Amin

That's why i was really mad last night after came back from my class and found that the maid gave formula milk to my baby while there tons of breastmilk stock in the fridge....grrrrrrr....
glossary:

Monday, August 2, 2010

Budu Tumis

Hehehehe... since posting aku sebelum ni berkisar pasal budu .. ni aku nak share satu resepi budu tumis yang lazat. dulu2 masa kecik kami ni orang susah... budu ni kira makanan ruji kami la... abis kalau pagi makan budu tengahari budu, mlm budu gak maunya termuntah budu. jadi budu ni dipelbagaikan cara masakannya tak de la makan cam tu je.

Bahan-Bahan:
3 sudu makan budu (sebarang jenama)
4 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
Sebatang serai (diketuk)
3 biji cili kering (jika suka)(ditumbuk)
minyak untuk menumis
Cara:
Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk. Panaskan seketika sehingga naik baunya.Masukkan budu dan tumis sehingga naik minyak.

sedap ni... try deh... makan ngan nasik panas dan ulam2...bau budu yang kuat tu hilang bila ditumis.

fakta: budu adalah makruh...

makan durian dengan budu?...euwww!!!



Pernahkan anda terfikir nak makan durian dengan budu? dapat imagine cammana rasanya durian yang manis dimakan dengan budu yang masin? tapi kalau demo ore kelate ...biasa la makan durian ngan budu ngan nasik... kena pulak dengan ikan singgang ..perghhh.... sedap beb. semalam aku bagitau kat bapak mertuaku org kelantan makan durian ngan budu. kebetulan masa tu anakku tengah makan nasik ngan budu dan bapa mertuaku tengah makan durian. tiba2 bapa mertua ku kata" meh bapak nak try cammana rasanya..." terus dia cicah durian kat tangannya dalam budu dan makan.... euwwww...!!! tak dapat kubayangkan rasanya. kalau makan ngan nasik tu lainla...

durian yang makan ngan budu ngan nasik tu bukan tempoyak tau ..tapi durian fresh yang manis dan lemak tu... korang nak tau cammana rasanya? try la... budu sekang dah ada kat carrefour.. dan boleh di beli dikedai2 runcit berhampiran....:-)
sebenarnya budu ni punya la banyak kegunaannya dalam kehidupan. aku pernah makan buah mangga muda (buah pauh) ngan budu ni. ada member aku orang johor terkejut badak melihatnya ...tapi bila aku ajak dia makan sekali...dia pulak yang berlebih-lebih. makan buah mangga ngan budu. letak gula banyak2, then letak cili api... sedappp..hehehe. tapi semenjak tua ni aku dah tak minat nak makan mangga muda dah... taste bud aku dah tak boleh terima buah2 yang sangat masam itu kecuali buah kelubi. buah kelubi ni pun sodap amat kalau makan ngan budu.

Sunday, August 1, 2010

a place called home


Home is where the heart belong to. so they said. a home is a place where we wanna be.a shelter from any unpleasure in life. Sometimes i just wonder, will a place called home to us will also be a home to our kids? And the home itself is it include us as a parent in it?.Do they treasure our presence or enjoy our absence?

this is the story i've read so many years back when i was not a mom yet but it always keep on dwelling in my mind now and then. So i dig the book and copy it here. its from the book: chicken soup for the mothers soul 2. here is the story:

The day i become mom

You cannot discover new ocean unless you have the courage to lose sight of the shore

The day i become a mom not the day my daughter was born, but seven years later. Up until that day,i have been too busy trying to survive my abusive marriage. I have spent all my energy trying to run a "perfect" home that would pass inspection each evening, and i didn't see that my baby girl has become a toddler.i'd tried endlessly to please someone who could never be pleasedand suddenly i realized that the years has slipped by and could never be recaptured.

Oh, i had done the normal "motherly" things, like making sure my daughter go to ballet and tap and gym lesson.I went to all of her recitals and school concerts, parent-teacher confrence and open houses-alone. I ran interference during my husband rages when something was spilled at the dinner table, telling her , "It will be okay , Honey, Daddy's not really mad at you," I did all i could to protect her from hearing then awful shouting and accusations after he returned home from a night of drinking.Finally i did the best thing i could do for my daughter and myself: I removed us from the home that wasnt really a home at all.

The day i become a mom was the day my daughter and i were sitting in our new home having a calm, quiet dinner just as i always wanted for her.We were talking about what she had done in school and suddenly her little hand knocked over the full glass of chocolate milk by her plate.As i watched the white tablecloth and freshly painted white wall become dark brown, i looked at her small face. It was filled with fear , knowing what the outcome of the event would have meant a week before in her father presence. When i saw the look on her face and looked down at the chocolate milk running down the wall i simply started laughing. I am sure she taught i was crazy, but then she must have realized that i was thinking " its good that your father is not here!". She started laughing with me , and we laughed until we cried. They were tears of joy and peace and were the first of many tears that we cried together.That was the day we knew that we were going to be okay.

Whenever either of us spills something, even now seventeen years later, she says " remember the day i spilled the chocolate milk?i knew that day that you had done the right thing for us , and i will never forget it"

That was the day i really become a mom. I discovered that being a mom isnt only going to ballet, and tap and gym recitals, and attending every school concerts and open house. It isnt keeping the spotless house and preparing perfect meals.It certainly isnt pretending things are normal when they are not. For me , being a mother started when i could laugh over a spilled milk.

Friday, July 30, 2010

bibikku lebih vogue dariku...

aku memang la tak berapa vogue.... tapi bibikku jauh lebih vogue dariku. memula dia datang rumahku dia pakai tudung cam makcik2... umur 41 tahun bibikku ni...lepas tu dalam umah dia tukar uniform keja dia ... oh mak engkau..pendeknya seluar dia..kalau takat seluar paras lutut cam bermuda tu aku still boleh tolerate ni mmg pendek aihhh...baju pulak baju adik bongsu.. kecik amat...aku fikir... ini sudah melampau...tapi memandangkan itu first day dia aku diamkan aje. esoknya aku sound dia...aku cakap nanti kalau jiran2 aku nampak dia jemur baju pakai cam ni juling pulak jiran2 ku tuh...walaupun dia memang x lawa(aku tak le kata dia x lawa depan dia). tapi body ok sebab kuat makan jamu...orang jawa..then aku bagi 4,5 lai seluar panjang aku kat dia. tapi bila nak bagi baju dia tak mau sebab dia kata baju aku semua besar2... ye la t-shirt aku mana ada t-shirt adik... semua t-shirt free size je ... weh.. vogue betul bibikku ni...

crochet days will soon be over

today is the 52th day of my confinement....waaaaa...time fly very fast. class my my 3rd semester of my msc has begun 3 weeks ago and the bad news i've just received last night is i have to register for my dissertation this semester. with 2 papers and the dissertation (plus the new baby alisha) most probably i will end up fail in my dissertation...huk..huk... but the good news is the viva is in june 2011... so i have about 10 months to work on dissertation if i want to grad on august 2011 together with my hubby and my doctor sister who's doing specialist in Patologist.
with bundle of assignment and thesis...no more time to crochet or knitting.But i will still try to steal sometime to update my blog thready yarn to those who order this and that...so solliii... i cannot fullfill the request. the cardigan that i knit just a few rows for my sweet third daughter also will be put on pending status...that little girl keep on reminding me when i m gonna finish her baju...

Sunday, July 25, 2010

sambal belacan - versi bibikku

ni sambal belacan versi bibikku. mula2 dia sampai umah aku aku dah cakap aku tak pernah expect dia untuk masak sebab aku memang masak sendiri walaupun ada bibik. tapi agaknya oleh kerana nak menunjukkan skill dia dia telah membuat sambal belacan versinya( heheheh... tak baik la aku ni...). pada aku sambal belacan malaysia lagi besh...aku tengok cara bibik buat sambal.

bahan2
1. 10 biji cili padi masak
2. seinci belacan
3. sebiji tomato
4. 3 ulas bawang merah
5. sedikit garam

goreng semua benda2 diatas pastu tumbukla...sambal ni memang pekat sket.airnya dan rasa masamnya dari tomato je..hati2 masa menumbuk nanti terpercik masuk mata pulak sebab tomato tu berair.

sambal belacan versi 1

entrance ni aku tulis sebab my hubby suh tulis blog pasal sambal. 2 ,3 hari lepas aku ada buat sambal belacan then masa makan tu la my hubby cakap sambal tu sedap... ngeh, ngeh... then dia ckp bagus jugak kalau kita dapat compile pelbagai jenis sambal.

so ni aku nak share sambal belacan versi aku yang begitu mudah tapi sedap.

bahan2nya:
1. 5-10 biji cili padi
2. seinci belacan dibakar dulu
3. 2 biji cili kering , direbus atau rendam ngan air panas
4. 2 biji limau kasturi
5. sedikit garam dan gula

caranya:
belasah blend je semua tu dengan sedikit air masak. limau tu belah 2 pastu buang biji, blend sekali ngan kulit2 dia baru wangi dan sedap.

*** amaran!! org ada resdung jgn makan belacan

sick

today is the 46th day after the delivery and ive past my confinement period. bad headache and not so mild but not so heavy fever today. last night my baby woke up 6 times through out the night and i've to wake up to breastfeed with the heavy head. try to get some afternoon nap today but still fail...

When i was young i spent most of my life in hostel. everytime i got fever, my mother was the only person i need badly at my side. Even now, fever will bring most of my thought to my mother. and even its just a little fever, when we sick we normally think about death..in a sense , its good for us to be reminded.sometimes i just wonder, will somebody cry if i die? will i be remembered and thought in their pray?

there was 1 poem that started with " life is a mixture..." that keep lingering in my head today. life is a mixture of happiness, torment , sad , happy, laugh and tears. Whichever bigger portion determine the life we lead.

Tuesday, July 13, 2010

Plant Hospital

Normally when a plant is dying what i did is i cover the whole plant with a big plastic bag. Including the pot if the plant is small or only the top part ( the part with leave or where the leave should be). Give the plant 1 or 2 weeks and the new healthy shoot will grow. The purpose of cover it with plastic bag is to give the plant as much moisture to accelerate the new shoot growth.

Then i read in a book "ingenious gardening" by Deborah L. martin, another way to treat sick plant is by using a plastic soda bottle... you know, soft drink big plastic bottle. With a sharp knife , cut 2 liter plastic bottle into half. We will use the top part as the hospital. Put the top part over the sick plant. it will act like a mini terrarium for the plant.

Monday, July 12, 2010

plants in the drawer

we might have old wooden drawers to scrap. This wooden drawers can be use as a planter for our plant. Drill drainage holes in the bottom.We can also use the drawers for rooting cutting.The idea also fit for growing veggie.

Gunakan laci lama sebagai bekas menanam

Mungkin kat rumah kita ada laci lama ( paling elok laci kayu) daripada kabinet atau almari yang kita tak nak gunakan lagi. Daripada dibuang begitu sahaja kita boleh gunakan laci ini sebagai bekas untuk tanaman. tebuk lubang pada dasar laci untuk saliran.Kita juga oleh gunakan laci ni sebagai tapak semaian.

Sunday, July 11, 2010

Plants in the drawers.

we might have old wooden drawers to scrap. This wooden drawers can be use as a planter for our plant. Drill drainage holes in the bottom.We can use the drawers for rooting cutting.

Wednesday, June 23, 2010

mummy to 4 daughters

Hi, its has been a while since my last posting.Today is my 15 day after delivery and every mother should know that the whole delivery process( especially nursing the baby and nursing ourselves during confinement) are the most tiring process and drag a lot of energy and time. My 4th baby was delivered through an elective c-section on the 10th of june ( the date was my hubby's choice) . we have to schedule the operation since after the 38th weeks the baby was still in breech position and there's no chance for the position to be changed. the head was stuck near my heart causing all the heart burn and gastric through out the pregnancy. so there she is , now 15 days old, sleeping peacefully on my bed now( i think she prefer my bed rather than her baby cot)

I planned for 4 kids... :-) ..But it never cross my mind that i will have a standard package of 4 girls and no boy at all. well... think about it... 2 or 3 girls are still normal but 4 hehehe ? i came to know that i was carrying another baby girl at 6 months...the first thought that came into my mind when the doctor said , confirmed it's a girl was ...wow... i'll never know the experience of raising a boy anymore...but apart from that, everything was still as exciting as before. we enjoy doing all the shopping for the little folk ( since the gap between the third and this one is more than 5 years, many things have to be bought again) the baby cot, carrier stroller and all sort of things. we anciously waiting for the day when we'll meet her face to face

Berkenaan anak perempuan:
مَنِ ابْتُلِيَ مِنَ الْبَنَاتِ بِشَيْءٍ، فَأَحْسَنَ إِلَيْهِنَّ، كُنَّ لَهُ سِتْرًا مِنَ النَّارِ

“Barangsiapa yg diuji dgn anak perempuan kemudian ia berbuat baik pada mereka mk mereka akan menjadi penghalang bagi dari api neraka.”

Dalam riwayat dari Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam juga menyebutkan kedekatan dgn orang tua yg memelihara anak-anak perempuan mereka dgn baik kelak pada hari kiamat:

مَنْ عَالَ جَارِيَتَيْنِ حَتَّى تَبْلُغَا جَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَنَا وَهُوَ -وَضَمَّ أَصَابِعَهُ-

“Barangsiapa yg mencukupi keperluan dan mendidik dua anak perempuan hingga mereka dewasa maka dia akan datang pada hari kiamat nanti dlm keadaan aku dan dia ” dan beliau mengumpulkan jari jemarinya.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

مَنْ كَانَ لَهُ ثَلاَثُ بَنَاتٍ، فَصَبَرَ عَلَيْهِنَّ، وَأَطْعَمَهُنَّ، وَسَقَاهُنَّ، وَكَسَاهُنَّ مِنْ جِدَتِهِ، كُنَّ لَهُ حِجَابًا مِنَ النَّارِ يَوْمَ القِيَامَةِ

“Barangsiapa yg memiliki tiga orang anak perempuan lalu dia bersabar atas mereka memberi mereka makan minum dan pakaian dari harta mk mereka menjadi penghalang bagi dari api neraka kelak pada hari kiamat.”

well..apart from some ups and downs during confinement,some baby blues for the first week, difficulty to move due to operation wound, hormone inbalance and nobody to help with the baby during weekdays...having another girl is not bad ..AT ALL. And
Thank You Allah, For the greatest gift of all.

Thursday, May 27, 2010

The runaway bibik.

Today is the 3rd day that ungrateful bibik run away from our house. Still, the moment wakeup early in the morning i thought i heard she's doing the cleaning downstair before i realized that stupid *** has gone away.

She was gone on exactly the 14th day she was here. It was well planned, its just us who never realized a well planned complot.sebenarnya i feel fishy on the same day i brought her home. the photo in the passport was obviously a different person. i mentioned it to my hubby but i said i can close 1 eye if she's doing a good job. she did. she wokeup as early as 5 ( only 2 times she overslept until 6:00). As i dont allow her to cook( i still cook by myself) or take care of my kids, the only task she did was just housekeeping and take care of the laundry.during weekdays we left her alone at home as the kids went to nursery after school. On the fourth day, i suspect she go out to the shop but she denied it.she said.."mana mungkin kakak... takde passport mana saya berani keluar"...(Cisss...:-)). then i thought its just my mistake as i was too cautious. i never ask her again.

one thing fishy about her was her accent. she speak a lil bit like "orang KL" but of course with indonesian accent. when asked she admit that she was in Malaysia (shah alam) for many-many years. 2 years working in the factory and a few years as bibik , taking care of old sick man in shah alam. owh... how come it was never mention in the particular that i received from the agent. the info said that this bibik never been to Malaysia and this is the firt time.

after a week we have a conversation. then i asked about her 4 months baby that she left with her sister in Medan. i asked her about how long she breastfed her baby and she said she stop only after a month.

me: sayang la bibik..kenapa kamu berenti awal..
bibik: susu tak de sendiri kak..
me: kenapa?
bibik: mungkin sebab saya mengubat orang...
me: ubat orang? kamu terkena buatan orang?
bibik: bukan, saya boleh ubatkan orang
me : macammana?
bibik: saya boleh cari orang hilang, ubatkan orang yang tak dapat anak, bagi mudah bersalin ...ada lain lagi la...
me: oooh... macammana kamu ubatkan?
bibik: saya kena kerasukan. ada benda masuk dalam badan saya.
me: benda tu kamu dapat dari mana?
bibik: nenek saya yang turunkan pada saya. sebab tu saya tak boleh solat kalau saya solat muka saya bengkak-bengkak dan kepala saya kena hantuk-hantk.
me: kalau macam tu nyata-nyata yang kamu dapat tu ilmu salah. syaitan.
bibik: tu la kak..kalau ada duit nanti saya nak buang ( honestly i dun believe her)
me: then masa kat medan kamu ubatkan orang.
bibik: ye.. tapi kat sana penat saja... tak kaya-kaya pun...orang kat sana tak macam orang kat sini ... tak de duit bagi pun sikit2 je..
me: owh..masa kat sini dulu pun kamu ada ubatkan orang?
bibik: banyak... saya pernah naik keta api dari KL ke butterworth sebab ada orang panggil untuk ubatkan dia.

cis..cis... at this point i felt that i was cheated...and feel scary too.. what if she perform a satanic ritual in my house. I'm supposed to let her take care of my coming soon baby. will i dare to let her after i know things like this?

i need to prepare b/fast now. will continue later...:-)

Saturday, May 22, 2010

Radix FC




It has been ages since the last time i update this blog. i just move my working corner from my bedroom to the working room to make way for the baby cot. with the moving i pack my home lappy into the bag and just open it yesterday. i tried, several time to post from my handphone but just cannot make myself to do it. somehow when talking about posting long blog entrance, i still need the laptop ( and a proper working corner to get the mood)
Last to week we went sungai Petani to fetch the maid. We stop and have dinner at Radix FC owned by HPA(al-wahida marketing). quite a number of people inside there( the support is ok i guess). seeing all the setting and environment of the restaurant , i m proud that its owned by one of the muslim company. At least we can guarantee that the food is 100% halal.

The taste of the food also not bad.. well..uhh... we cannot really compare it with KFC who has existed so long time ago and has gone through so many iteration of improvement. What i like most was the rozel drink that come with the value meal so you dont have to add money to change from soft drink like other fast food. But as customer, i would like to share a few of my 2 cents ( and no... i dont intent to degrade them , but i hope if somehow this feedback reach them, the company can take it as an input for improvement).

One thing , the food was cold. everything from chicken to bun and mashed potato. And you know what does a cold KFC tasted like. Sorry but i cannot finished my food. There were few other things that i want to feedback that day( now i forgot already) . I was looking around to find any feedback form ( like other new restaurant used to have but cannot find any)

i really like to see them grow. Its kinda of a good feeling to know that muslim also can run such a fastfood like that , but really if they want to move forward, there are still many thing to put into consideration.

Wednesday, May 19, 2010

a tribute to lazy/buzy mummy: spaghetti bolognaise- my way

This is a very fast way to have a good at home spaghetti bolognaise. Believe me it taste better that any expensive restaurant spaghetti. My girls who never finish secret recipe or victoria station or TGI friday spaghetti bolognaise can have up to 4 plate of this spaghetti ( worth the cooking effort , even the effort is so little...:-)) This recipe specially dedicated to lazy (aka buzy) mummy like me out there...have good fun trying this at home....

The ingredient, very simple. 1 can of spaghetti sauce. for those who prefer slightly sour sauce can get prego traditional sauce. Cambell one will be less sour.for my kids , both also can lah...
shallots , onion as mush as you like. some garlics . then you might want to add some minch meet or chicken. in my case i used canned minch meet, now we have local brand...***sigh*** at least we can know that its confirm halal. Last time when we still dont have our own brand i used canned minch meet from ausie and brasil that have halal certification from their muslim consumer association. But beware , never use greatwall brand ( china brand, coz last time even halal word was there , its just a word only..cannot be trusted ..hope they dont sue me...coz i've found pork puncheon with same brand and label...huhuhu...) bottomline... be careful when you pick the canned minched meet. Alternatively you can also use minch chicken... which also turned to be so yummy but you have to simmer it longer.
chop some shalots or onions and garlic. chop it finely if your kids dont like to see onions in their foods...:-) mine hate the onions. they call it veggie and they hate all kinds of veggie...


Boil the spaghetti until tender. put a pinch of salt and a lil bit of cooking oil to prevent it from sticking ( dont put also can... heehhe). Toss the spaghetti or pasta up and rinse it with tap water.




saute the minch shallots and garlic until it give a goooooood aroma. Then throw the minched meat in it. 1/2 can would be alot already. If you have some spare time...( i dont have) you can make meat ball from this minch meet and add the meet ball to your spaghetti.


Pour the spaghetti sauce , 2 cup of water and simmer it until thicken. your spaghetti is ready to be served. Get a nice spaghetti plate... put the spaghetti and pour the sauce on it. Spread the parmesan cheese generously on it. walla .. it looks better that expensive restaurant spaghetti and ... of course it taste better...yummm




Mama mia... your spaghetti is ready to start its journey to your intestine...

Saturday, May 1, 2010

The flowering bulb

Last few weeks we went to cameron highland. Every visit to cameron highland wont be a complete one without visiting the Mardi Agro park in Tanah rata. What i like most about this place is they always have new things. The last time we went there before this one, i was introduced to blackberry ( not the phone) by one on the worker there , uncle krishnan. He was so so kind and helpfull and want to explain everything about this plant, he even give me a few cutting (already have root) but unfortunately it never survive long in my garden.
so the latest visit , there was something new in the park, The tulips and a few more flowering bulb that i cannot recognize.








Iron Man2

Hi dude...
just finished watching iron man 2 with my family( hehehehehe... i know...i know...tengah sarat mengandung tak elok tengok movie bising2 cam tu)... the movie is OK... but compare to the first ironman, the first one is more interesting. the movie is not so suitable for the kids... lots of talking, less action and too high tech for small kids like mine. But for adult... boleh la nak tengok...the movie took about 2 hours.. my 3rd one sleep through out the movie on his baba's lap.... after the popcorns finished... i think nothing interesting left for her i guess.... personally ill give 2.5 out of 5 for this movie...Love too see scarlet Johanson curly hair...:-)