Exabytes beginner

Tuesday, December 23, 2014

Penghulu Istighfar (Sayyidul Istighfar)


Saya teringat  hujung tahun 2013 anak saya yang baru balik dari kem anak soleh minta saya carikan penghulu istighfar dan print sebab dia hilangkan kertas yang diberi semasa kem  tu. saya janji akan print tapi hingga hari ini janji tinggal janji. Weekend lepas, baru dengar kat kuliah subuh sesiapa yang amalkan penghulu istighfar ini di waktu pagi jika dia meninggal pada hari itu akan terlepas dari azab neraka. Begitu juga bila dibaca sebelum tidur jika dia meninggal pada malamnya akan terlepas dari azab neraka. Baru diketuk pintu hati ini untuk sama sama menghafal dan mengamalkan penghulu istighfar ini. sekarang masih belum hafal betul -betul lagi..masih kena tengok screen bila nak baca.Menyesal pula rasanya tak cepat cepat bagi masa anak minta dulu. Tapi itulah milik Allahlah hati kita ini. Hidayah dan petunjuk boleh diberi atau ditarik bila-bila masa sahaja.

Sama sama kita amalkan dan semoga Allah menyelamatkan kita semua dari Azab nerakaNya

Friday, November 28, 2014

Bukit Tambun trip

The sky is clear.. the cloud is fluffy and we are entering Taiping.. one of the oldest town in Malaysia. Hari ni kami dalam perjalanan untuk ke bukit Tambun Water park. Memandangkan hari dah pun pukul 11 dan kami pun tak sampai sampai lagi ke Ipoh dan tiket water park tu tak de tarikh encik suami mencadangkan kami masuk esok sahaja supaya boleh spend 1 hari kat dalam

water Park . Bolehla menyinggah taiping ke kenduri rakan sekerja beliau.Sementara kat Taiping ni Sempat jugak kami melepak di taman tasik taiping yang evergreen ni

memang best melepak ngan anak anak kat bawah teduhan pokok hujan hujan atau nama botaninya samanea saman. Tapi yang paling bestnya  budak budak ni.Main giant slide..sebenarnya mak budak pun tumpang naik sekali

yeayyy...kami dah sampai ipoh..Bangunan atas tu bangunan darul Ridzuan. sekarang nak check in kat hotel..
Kat ipoh encik suami ambik hotel biasa je kat tengah2 bandar ipoh. Hotel eastern yg terletak di jalan sultan idris. Rate untuk bilik family  rm198 semalam...okey la luas la jugak biliknya untuk orang anak ramai macam kami ni.
kami makan malam kat restoran nasi vanggey at greentown just because i have seen in on tv...lame reason. Dikelilingi oleh puluhan restoran nasi kandar di pulau pinang lidah kami telah dispoil oleh all good food in penang. The food taste is so so ..tomyam level saya masak je... tapi yg paling penting bagi mak mak cam saya ni kebersihan toilet...dan toiletnya...euwwwwww kata anak kecil saya yang beumur 4 tahun. Sama jugak dengan sinkinya ..penuh sisa makanan... heheee...kalau nak ikut ranking restoran nasi kandar dipenang memang out of ranking la...so sesapa nak datang ...sila datang jika anda x kisah ye...

Monday, October 27, 2014

Semalam di The Regency Resot Gunung Jerai

Setiap kali balik berjalan mesti ada perasaan nak tulis blog and share tapi setiapkali tu la tangguh tangguh hingga akhirnya tak jadi jadi.. hmm very typical of me.. susah nak buang betul habit bertangguh ni.

Hingga pagi tadi radio IKIM keluarkan gambar ni. Perghhh... terasa hingga ke sum sum tulang ... memang ego rupanya  orang yang suka bertangguh ni... tidak... aku tidak mahu menjadi manusia yang ego. Banyak sangat dan benda yang ditangguh dalam hidup ini. Nak tangguh sampai bila ?? Sampai satu hari malaikat Izrail datang mengetuk pintu ke? dah la umur pun dah nak senja dah.... hehe

Jadi dengan berat tulangnya saya akan share pengalaman semalalam di gunung jerai yang saya rasa best jugakla. Manala tahu ada yang nak bersama bersejuk sejuk di puncak Jerai juga.

Last sekali pergi gunung jerai 12 tahun yang lalu. Masa tu anak baru sorang dan  anak sulung baru setahun lebih. Baru dapat kaki orang kata. penat jugaklah berkejar kejaran dengan dia dibukit bukau tu.Masa tu yang ada hanya jerai resort je. Sejuk tetap sama je dengan sekarang . Pagi pagi berkabus juga. So masa tu memang relax je la kat sana. Aktiviti sekadar sight seing dan mengejar anak je la.

So this year setelah 12 tahun tiba-tiba rasa nak kesana lagi. Bukannya jauh pun about 1 jam perjalanan je dari rumah kami di seberang jaya. Encik suami pakai www.booking.com untuk book stay kat sini. Susah nak dapat bilik. kami book sebulan lebih awal baru dapat. Jadi pada 25 oktober 2014 berangkatlah kami sekeluarga ke gunung jerai( cheee..macam jauh je bunyinya kan). Ni gambar sebaik saja sampai. Lepas encik suami parking kereta anak-anak bininya sibuk suruh ambik gambar.

Lepas check in kami ke bilik. Yang bestnya bilik kami hujung betul betul depan swimming pool dan playground. Depan bilik tu jugak ada pelantar untuk  tengok pemandangan hutan dan matahari terbenam. "Hmm... bolehla lepak lepak bermalas malas kat bilik masa anak anak main kat playground atau mandi kolam.." Angan-angan saya yang akhirnya  telah tinggal angan-angan sebab anak anak nak mandi ke ..nak main ke tetap nak seret mama ikut sama...anak yang sulung pulak dan besar kan... nak jiwang-jiwang jalan sorang-sorang...apa barang kalau kena jaga adik kat playground.

Depan bilik swimming pool. Satu yang dalamnya dalam 1.2 meter. satu lagi untuk budak-budak kecik. Yang lecehnya tinggal adiknya yang kecik sorang saja mandi kat kolam kecik yang lain pandang pun tak ingin kolam cetek itu. Jadi terpaksala mamanya melepak tepi kolam cetek ni saja. Airnya mak aiii..memang sejuk gedik .. disarankan mandi selepas zohor sebab masa tu dah panas sikit. Kalau mandi pagi masa kolam mula-mula buka pukul 10 pagi  tu memang sangat sejuk. Dengan angin yang bertiup sepoi sepoi bahasa dari lembah di bawah sana....

Lepas mandi kami jalan jalan tengok pemndangan. Memang cantik pemandangan dari puncak jerai ni. dari atas sini baru kita sedar sebenarnya negeri kedah ni masih kaya dengan sawah padinya yang saujana mata memandang. Sebenarnya gambar kamera encik suami lagi best tapi kamera saya yang ni je la yang ada. Jadilah ye...Teringat pulak perbualan dengan adik saya. dia kata sekarang ni orang dah mula nampak balik prospek padi. Kalau dulu sibuk menukar tanah bendang menjadi projek perumahan sekarang ramai taikoon yang pajak tanah bendang yang terbiar untuk ditanam kembali dengan padi. Bawah ni pula pemandangan sekitar resort. Bromeliads everywhere...

Alhamdulillah, masa kat sini juga lepas maghrib saya telah khatam bacaan Al-Quran saya bersama terjemahan yang telah saya mulakan setahun setengah yang lalu. Memang lama betul nak habiskan bacaan dengan terjemahan ni berbanding dengan bacaan Quran sahaja.. bagi saya la. Selepas maghrib, tinggal saya dan anakk-anak di bilik, suami ke surau resort, Sedang saya mulakan semula bacaan saya dari surah Al Baqarah kembali..(kena kick start cepat-cepat sebaik sahaja habis takut didatangi penyakit M),  anak-anak menjerit memanggil, mama mama cepat ambik gambar ...cantik ni...

Paling saya suka gambar ni.. pemandangan senja dari balkoni bilik kami. Maaflah gambar dari lensa jurukamera tak pro (Suami saya selalu mengutuk skill kelaut saya ni)

Makan malam memang tak banyak choice, kat cafe hotel sahaja. Kalau family ramai mungkin boleh bawak makanan sendiri... bawak dapur gas steamboat and bahan mentah sendiri ( ada peti ais), baru puas makan ramai-ramai. Silapnya saya tak dengar nasihat suami. So kena la makan kat hotel, Nasi goreng biasa satu pinggan rm 14, spaghetti untuk budak-budak rm10 satu pinggan. so Makan malam untuk berenam RM78. Jeles pulak tengok orang bilik sebelah bentang tikar makan ramai-ramai kat balkoni. Malam memang sejuk... untuk anak-anak yang ada asma atau masalah pernafasan, get ready dengan baju sejuk dan stokin ye...Anak-anak memang enjoy stay kat sini and minta nak datang lagi ( Maknanya best la tuu..)

Encik suami tersilap ambik bilik yang tak masuk breakfast (RM185 untuk bilik ada 3 katil queen ) . Jadi untuk buffet breakfast kena tambah RM120. Makanan cuma roti bakar dan nasi lemak. tak berapa berbaloi tapi anak anak memang dah set mind kalau bercuti kena makan buffet breakfast.

On the way turun kami singgah kat muzium perhutanan. Dulu memang tak ada muzium ni... Okeyla untuk mengenal jenis kayu, jenis batu..kami ni jenis suka muzium...
Depan sekali ni anak no 2. Birthday ke 11  dia 24 oktober, so ni kira hadiah birthday jugakla secara kebetulan...heheh... 

kesimpulannya percutian ni memang best. Terima kasih encik suami.

Wednesday, October 22, 2014

Mimpi itu

Hari itu 20 oktober 2014 saya demam. Sebenarnya saya ni jenis yang susah demam. Alhamdulillah Allah kurniakan kesihatan yang terbaik untuk saya agar tugas dan urusan saya di dunia ini menjadi lebih mudah. Hampir setahun saya tidak demam kecuali selesema sedikit bila cuaca bertukar sahaja.
Setelah menelan 2 biji panadol actifast pagi itu saya cepat cepat menyiapkan tugas utama saya menyediakan makan tengahari untuk 4 anak saya yang sedang bercuti dan suami yang setiap hari pulang makan tengahari di rumah. Hari itu hari pertama cuti seminggu sempena deepavali. Ketika anak anak  dan suami sedang makan saya terlelap di ruang tamu setelah menelan 2 biji actifast lagi.
Ketika tidur itu saya bermimpi berada disuatu keadaan bila saya terlihat seekor lipan bara yang sangat besar. Puas berusaha untuk cuma membunuh lipan bara itu akhirnya lipan masuk kemulut saya dan saya tertelan lipan itu. Perasaan tersumbat dan tersekat bila tertelan lipan itu membawa saya hingga terjaga dari tidur.. Berkali kali saya beristighfar kerana mimpi yang aneh itu. Dek keletihan dan kesan ubat saya tertidur sekali lagi.
Ketika itulah saya di datangi mimpi ini. Saya berada di tengah tengah padang pasir yang luas. Hanya ada sebuah rumah dari batu atau tanah liat berbentuk 4 segi yang berwarna hijau kekuningan ( warna tanah). Di tepi rumah itu ada sepohon tamar. Saya berada di depan rumah itu. Keadaan saya tidak kemas dan agak comot dengan pakaian yang tidak berapa terurus. Saya duduk di atas tanah di depan rumah itu. Saya tahu didalam rumah itu ada beberapa orang sedang bercakap cakap dan saya tahu Di dalamnya ada Rasulullah SAW. Saya tidak tahu berapa lama saya berada di situ hingga tiba tiba pintu terbuka dan keluar seorang lelaki. lelaki itu memandang saya dan berkata. "Rasulullah SAW berkata...." Malangnya saya lupa apa yang dikatakannya. Yang saya ingat diakhir pesanan itu lelaki itu berkata Astaghfirullah. Dan saya terjaga.
Saya jadi gementar dengan mimpi yang tidak pernah saya alami selama ini. Mungkinkah ini peringatan kerana banyaknya dosa saya selama ini. Sesungguhnya saya amat rindu untuk bertemu dengan Rasulullah SAW. Tapi mimpi ini sangat membuat saya kesal kerana saya tidak dapat mengingat apa pesanan Baginda untuk saya. Mungkin amalan saya selama ini masih jauh dari cukup hingga pesanan itu tidak dapat saya ingati.

Monday, September 22, 2014

Tip berkebun: Kotak semaian DIY

Assalamualaikum...hari ni nak share tip berkebun la pulak. Saya ni memang suka tanam pokok tapi malas siram. Kadang dua tiga hari sekali baru siram..kalau musim hujan memang seronok la..biar kain kat jemuran tak kering tak apa asal pokok segar dan ceria.

Yang tak bestnya kalau nak mula menyemai benih. Kalau tak siram memang alamatnya arwah la. So saya mereka cipta teknik tanpa siram ni untuk.menyemai benih...  Cheee wah merekacipta tu ... macam bagus sangat la tu.

Caranya senang je..saya guna bekas pastri terpakai sebagai kotak semaian saya.Kotak pastri ni selalu masa kita beli kek ke roti ke kat bakeri kita dapat free je... so ni kiranya menyelamatkan alam la jugak dengan recycle semula plastik yang mencemar alam ni sebagai kotak tanaman




Ni kotak pastrinya . yang ni dapat masa beli 6 bijik croisant kat Aeon big. 



Masukkan tanah dalam sebelah bahagiannya.  Tabur benih dan tutup dengan lidnya. Nak bagi tak terbuka boleh stapler atau selotepkan je. Letak kat tempat yang dapat sinaran matahari tapi tak terlalu panas sangat. Tak payah siram sebab proses pemeluwapan akan  berlaku dan wap air akan terhasil cukup untuk membekalkan air pada biji benih sepanjang pertumbuhannya.


Gambar atas biji benih bendi yang masuk hari ketiga. Dah bercambah semuanya kan..seronoknya. Sorry gambar blur blur sebab tangkap waktu pagi masa wap air banyak lagi. Nanti bila nak ubah ke tanah saya snap lagi sekali ye...

Pada yang malas malas siram pokok macam saya ... jom try...

selain daripada untuk orang orang yang malas menyiram kaedah ini juga dapat mengelak dari anak benih yang baru tumbuh patah atau tercabut akibat dari siraman yang kuat atau curahan air hujan yang kuat.Bawah ni gambar anak.bendi berusia 7 hari. selepas 7 hari baru saya buka sebab dah tingg dan boleh dialih ke tapak tanaman atau pasu.

Friday, September 19, 2014

Tanggungjawab orang beriman

Surah Al-Anfal, ayat 2: إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah.

Antara tanggungjawab orang beriman ialah memperbanyakkan tilawah AlQuran dan memahami maknanya.Dari pembacaan Al-Quran kita boleh meneruskan pembacaan kita atas buku buku lain. Yang boleh memperkayakan ilmu kita.Cerita ustaz mengenai mengenai seorang pemandu teksi yang ada ijazah dalam bidang syariah. Dia memperuntukkan rm 1500 sebulan untuk pembacaan.

Al Quran ada jawapan untuk setiap pertanyaan kerana Al Quran adalah ibu kitab dan punca segala pengetahuan.Tadabur dan tilawah Quran akan terus mengembangkan pengetahuan kita.
Demikian juga dengan hadis. Dari satu ayat itu kita akan dapat dari pelbagai segi mengikut kesesuaian peranan kita dalam kehidupan. 

Contohnya hadis nabi nengenai solat. Rasulullah SAW bersabda:

الصَّلاَةُ مَثْنَى مَثْنَى تَشَهَّدُ فِي آُلِّ رَآْعَتَيْنِ وَتَخَشَّعُ وَتَضَرَّعُ وَتَمَسْكَنُ…… (رواه الترمذي)
“Solat itu dua-dua rakaat, terdapat tasyahhud pada setiap dua rakaat, kekhusyukan hati, bersungguh-sungguh memohon dan merendah diri serta ketenangan hati......” (Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Allah Ta‘ala berfirman:
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ ﴿١﴾ الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ ﴿٢﴾
“Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman, iaitu mereka yang khusyuk dalam solatnya.” 
(Surah al-Mukminun, ayat 1-2)


Pakar psikologi dapat melihat dari sudut psikologi. Pakar tasawuf melihat dari sudut . Pakar kesihatan dari segi kesihatan . Contohnya seperti pakar-pakar yang mengkaji senaman dalam solat dalam buku mereka; Senaman dan regangan dalam solat

Pakar mendapati apabila kita tidur mengikut sunnah ( mengiring sebelah kanan) jantung akan tergantung menyebabkan kita senang bangun. Jadi ketika solat, dengan cara duduk tahiyyat akhir postur kita dibetulkan dengan duduk  meregangkan rusuk kiri.


Membaca AlQuran juga adalah masa peribadi kita untuk kita bersunyi sunyian dengan Allah. Tetapkan satu jadual waktu yang boleh kita patuhi untuk baca quran setiap hari. Cari waktu mengikut  kesesuaian kita.

Perumpamaan Allah terhadap orang yang cintakan dunia seperti anjing terjelir lidah.  Ketika tak dapat harta lidahnya terjelir  dan terjelir lidah juga bila dapat harta.

Orang yang beriman melihat dosa sepeti gunung menghempap, tetapi orang yang  fasik melihatnya seperti lalat atas hidung.


Hadis Nabi
Diriwayatkan oleh Abu Musa Al Asyaari, Rasulullah SAW bersabda :
Maksudnya;
Perumpamaan seorang mukmin yg membaca AlQuran seperti buah al-utrujjah(limau manis)  yg wangi dan sedap di makan. Orang mukmin  yg tak membaca AlQuran  seperti buah  kurma tiada  bau rasa manis. Orang munafik yang membaca Alquran seperti bunga raihanah yang  baunya wangi tetapi rasa pahit. Orang  munafik yang tidak  membaca AlQuran seperti buah  hanzolah yang rasanya pahit dan baunya  busuk.
Sahih Bukhari, Muslim dan  Nasae

Rasulullah SAW bersabda;
Bacalah kamu Al Quran kerana Quran akan datang dan akan memberi syaafaat pada hari kiamat

Orang yg membaca quran dan mahir akan bangkit bersama para nabi dan rasul. Orang yg tidak mahir tapi tetap membaca mendapat 2 pahala kerana berusaha membacanya.

Bilakah kali terakhir kita khatam Alquran beserta terjemahannya?

Thursday, September 18, 2014

ASP: Passing multidimensional array to another page

While passing single dimension array can be done through string passing, passing the multidimensional array is not that straight forward. A single string cannot not hold multidimensional array element. breaking the array into 2 or more separate strings, though able to pass the value, will not ensure the matching of the array elements to the correct pair.

I assume that many of us know that we can pass array to another asp page using session variable. I would rather find another method than passing any value into a session variable if if i have a choice. Why? Session variable is ASP is equivalent to global variable in visual  basic. You can store anything in session variable. From a simple string to a large ADO object  if you store  a value in session variable and the value is huge it will affect the performance of your website. But are session variables really evil?  You can read more about Pros and cons of session variable.


Method 1: Passing through a Session Variable 

Still , the simplest way to pass the multidimensional array to another page is by using session variable, The codes below show how you can do it.

you have created  and populate a multidimensional array in page 1 and you want to pass it to page 2

Page 1

1. create the array
dim arrtest(3,2)

2. Then you populate your array

arrtest(0,0)="123"
arrtest(0,1)="Hen"
arrtest(0,2)="Chicken"
arrtest(1,0)="123"
arrtest(1,1)="Cat"
arrtest(1,2)="Kitten"

3. Pass it into a session variable. Name is not necessary similar but a meaningful name will make you easy.

session("arrtest")=arrtest

Page 2

1.Extract the array

dim arrtestpass
arrtestpass=session("arrtest")


2. Display the content

for i=0 to ubound(arrtestpass,2)
   
     for j=0 to ubound(arrtestpass,1)
           arrtestpass(i.j)
    next

next


arrtestpass is now an array and can be used in page 2


Method 2: Store in Temporary Database Table

This method is ideal if your array store large data or object such as big size picture.

Page 1

Insert the multidimensional array into a temporary table.The table arrtest_tab need to be created first it it still not exist

CREATE TABLE  arrtest_tab (test_id number animal text, offspring text)

for i=0 to ubound(arrtest,2)
      strinsert='INSERT into arrtest_tab(test_id,animal,offspring) values("
      for j=0 to ubound(arrtest,1)
           strinsert=strinsert & arrtest(i,j)
            if i=ubound(arrtest,2) then strinsert=strinsert & "')" else strinsert=strinsert &"',"
      next
next
if strinsert<>"" then cn.execute(strinsert)

Page 2

Display and delete the temporary record

'if store in database table, query and display
strcart="select item_name, item_qty from acart_tab"
set rscart=cn.execute(strcart)
if not rscart.eof then
acart=rscart.getrows()
end if
To display

for n=0 to ubound(acart,2)
for m=0 to ubound(acart,1)
response.Write acart(m,n)
response.Write "|"
next
response.Write "P"
next

Delete the temporary record from the database

strdelete="TRUNCATE table acart_tab"
cn.execute(strdelete)


Method 3: Chunk  to Separate String by Column

Page 1:

stritem=""
strqty=""
for icart=0 to ubound(acart,2)
for jcart=0 to ubound(acart,1)
if jcart=0 then stritem=stritem & acart(jcart,icart)& ","
if jcart=1 then strqty=strqty & acart(jcart,icart) &","
next
next
stritem=left(stritem,len(stritem)-1)
strqty=left(strqty,len(strqty)-1)
response.redirect "order_checkout.asp?stritem="&stritem&"&strqty="&strqty



Page 2 

'store in multiple string
redim acart(1,0)
aitem=split(request.QueryString("stritem"),",")

aqty=split(request.QueryString("strqty"),",")

for itemcount=0 to ubound(aitem)
redim preserve acart(1,itemcount)
acart(0,itemcount)=aitem(itemcount)
acart(1,itemcount)=aqty(itemcount)
next

To display

for n=0 to ubound(acart,2)
for m=0 to ubound(acart,1)
response.Write acart(m,n)
response.Write "|"
next
response.Write "P"
next


I AM THE AUTHOR
Noraida Arifin
16 years  programming experience and  still learning.
Spent 13 years of my life span as a software engineer
in a multinational company
Currently  a retire programmer.
Feedback are welcome.
Contact me at :
https://www.facebook.com/makcikprogrammer

ASP: Insert Into Database

In progress.... please come again or follow us for update

I AM THE AUTHOR
Noraida Arifin
16 years  programming experience and  still learning.
spent 13 years of my life span as a software engineer
in a multinational company
Currently  a retire programmer.
Feedback are welcome.
Contact me at :
https://www.facebook.com/makcikprogrammer

Wednesday, September 17, 2014

Create MS Access Database table

1.Click on NEW
2. Click on Blank database

3. I name the database CATALOG, Any meaningful name will do.

4. Click on create table in Design view


5. This is example of the field created as example in Classic ASP: Use multidimensional array to keep the shopping cart item before insert into the database
6. I name the table item_tab.


7. Primary key is highly recommended. Even though it is optional, having a primary key.Automatically if you choose YES, the first field in the table will be selected as primary key.
8. Go to VIEW --> Datasheet view. Now we can see that our table has been created in the database.

I AM THE AUTHOR
Noraida Arifin
16 years  programming experience and  still learning.
spent 13 years of my life span as a software engineer
in a multinational company
Currently  a retire programmer.
Feedback are welcome.
Contact me at :
https://www.facebook.com/makcikprogrammer


Tuesday, September 16, 2014

Enabling MSE script Editor for MS Office 2003 and MS Office 2007

MSE Script Editor comes with MS OFFICE 2003 and MS OFFICE 2007 installation. It is easy to use, useful and most importantly free editor any programmer would love.  However it will not be automatically install when we install MS OFFICE . To add the editor we need to:

1.  Run installation file again.
2.  Choose
3. Click next
3.Make sure choose advance customization of applications is CHECKED

4. Click NEXT, then expand Microsoft Office, expand Office Tools, expand HTML Source Editing,

5. Expand  Web Scripting  , find MSE Editor, click on the arrow and  click Run from my computer.

Complete the installation to the end.

Now we need to search for the EXE file. For MS Office 2003 , It is located at:

C:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE11\MSE7.EXE

While for MS Office 2007 at:

C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\OFFICE12\MSE7.EXE

I AM THE AUTHOR
Noraida Arifin
16 years  programming experience and  still learning.
spent 13 years of my life span as a software engineer
in a multinational company
Currently  a retire programmer.
Feedback are welcome.
Contact me at :
https://www.facebook.com/makcikprogrammer

Monday, September 15, 2014

Classic ASP: Use multidimensional array to keep the shopping cart item before insert into the database

Basically there are to way to store the shopping cart item before the customers checkout and confirm their selection:

1. Store it to database table
2. Store to multidimensional array

In this article, I am going to discus on how to store the shopping cart items into multidimensional array and store the array elements into the database table. To learn how to create MS Access database please view my tutorial; Create MS Access Database table

Traditionally , the shopping catalog will display the items before the user can choose to buy it.

1. First we  need to connect to the database.

' connect to the database 

dim db_string
db_string="Your_database_string"
cs="Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)};"&_
" DBQ="&db_string&";"
  Set cn = server.createobject("ADODB.Connection")
  cn.mode=3  'adModeReadWrite, to avoid unspecified problem error
  cn.open cs

 If you are not sure the path for the database you can ASP server variable to get the virtual path

response.write server.MapPath("catalog.mdb")


Where "catalog.mdb" is your database name.

2. We assume that in catalog.mdb there is a table name item_tab. Item_tab store products details data to be display in the catalog. If you wish to know on  how to input into database table please refer my tutorial on ASP: Insert into Database

This codes will query from the item_tab table and assign to a multidimensional array


' first select records from item_tab and display it

stritem="select item_id,item_name,item_price,item_qty"
stritem=stritem & " from item_tab where item_qty >='1'"
set rsitem=cn.execute(stritem)

if not rsitem.eof then
' assign the recordset into a multidimensional array
aitem=rsitem.getrows()
end if



<form name="frmpick" action="view_cat_test.asp" method=post ID=Form3>

<table>
<%if isarray(aitem) then%>
<td>
<table>
<th>PICK</th>
<th>ITEM ID</th>
<th>ITEM NAME</th>
<th>PRICE</th>
<th>IN-STOCK</th>
<tr></tr>
<td colspan=5 align=center>
<input type="button" name="btnadd" value="ADD TO YOUR CART" onclick="document.frmpick.submit()" ID=Button1>
<INPUT type="hidden" ID=hstrsel name="hstrsel" value="<%=strsel%>">
</td>
</tr>
<% for i=0 to ubound(aitem,2)%>
<tr>
<td><INPUT type="checkbox" ID=Chksel name="chksel" value="<%=aitem(0,i)%>">

</td>
<%for j=0 to ubound(aitem,1)%>
<td><%=aitem(j,i)%></td>
<%next%>
</tr>
  <%next%>
</table>

</td>


The above codes will display the elements of array in HTML table format.

3. Notice the Lines

<td colspan=5 align=center>

<input type="button" name="btnadd" value="ADD TO YOUR CART" onclick="document.frmpick.submit()" ID=Button1&gt


The Button  is used to send the selected item to the shopping cart

4. Once the button is clicked the selected item will be display in the shopping cart.


<!--Display The shopping Cart -->

<td valign="top" align="center">
<table>
<tr>
<th colspan=2>Shopping Cart</th>
</tr>
<% if isarray(acart) then %>
<tr>
<th>Item</th>
<th>Qty</th>
<th>X</th>
</tr>
<%for n=0 to ubound(acart,2)%>
<tr>
<%for m=0 to ubound(acart,1)%>
<td>
<%=acart(m,n)%>

</td>
<%next %>
<td><INPUT type="checkbox" name="chkrem" id="chkrem" value="<%=acart(0,n)%>"></td>
</tr>
<%next%>
<tr>
<td colspan=2>
<INPUT type="submit" value="Remove" ID=Submit1>
</td>
</tr>
<% else %>
<td>
Your shopping cart is currently empty
</td>
<% end if%>
</table>

</td>
</table>
</form>


The background process for "ADD TO CART " button


'Add into the shopping cart

' get the previous select
strsel=trim(request.Form("hstrsel"))
'response.Write "strsel:" & strsel

' 1. Get the checkbox value (current select)
chksel=trim(request.form("chksel"))
chksel=replace(chksel," ","") ' to remove the extra space in the checkbox value
if chksel<>"" then
if strsel="" then
strsel=chksel
else
strsel=strsel & "," & chksel
end if
end if


5. Remove from the shopping cart. Once the item is selected into the shopping cart, it can be remove using this codes:


' remove item from shopping cart 
chkrem=replace(trim(request.form("chkrem"))," ","")
if chkrem<>"" then
'remove the item from array
arem=split(chkrem,",")
if isarray(arem) then
strsel=strsel&","
for p=0 to ubound(arem)
strsel=replace(strsel,arem(p)&",","")
next
end if
if strsel<>"" then strsel=left(strsel,(len(strsel)-1))
end if 

6. Everytime the user click the checkbox , the system will treat the quantity as 1. It will keep on added to the quantity it the item is clicked again. Example of the string created by the process is something similar like:

strsel= "a,a,b,c,a,d,c,e,f"

Technically after assigning to the multidimensional array the array will be;

Item                Quantity
a                           1
a                           1
b                           1
c                           1
a                           1
d                           1
c                           1
e                           1
f                           1

However, the desired  result to be display in the shopping cart should be

Item                Quantity
a                           3
b                           1
c                           2
d                           1
e                           1
f                           1

I use the dictionary scripting object to handle the repetitive array element and do the counting of the quantity:


if strsel<>"" then  

asel=split(strsel,",")
redim acart(2,0)
Set oDic = CreateObject("Scripting.Dictionary")
For k = 0 To UBound(asel)
If oDic.Exists(asel(k)) Then
oDic.Item(asel(k)) = oDic.Item(asel(k)) +1
Else
oDic.Add asel(k), 1
End If
Next
ecount=0
For Each strDate In oDic.Keys()
'response.Write  "<br>item " & strDate & " --" & oDic.Item(strDate) & " qty"
redim preserve acart(2,ecount)
acart(0,ecount)=strDate
acart(1,ecount)=oDic.Item(strDate)
ecount=ecount+1
Next
end if

To view the live example please click :
Code live example


I AM THE AUTHOR
Noraida Arifin
16 years  programming experience and  still learning.
spent 13 years of my life span as a software engineer
in a multinational company
Currently  a retire programmer.
Feedback are welcome.
Contact me at :
https://www.facebook.com/makcikprogrammer

Tuesday, September 9, 2014

Ardul Jannatain (Kebun yang terbakar)

Saya ingin berkongsi sedikit mengenai satu kisah yang di nukilkan Allah dalam surah Al-Qalam ayat 17 hingga 33. Kisah Ardul Jannatain yang terletak di  Sana'a Yaman. Kisah ini berlaku selepas Nabi Isa AS diangkat ke langit dan sebelum kedatangan junjungan besar Rasulullah SAW.

Kisah mengenai seorang hartawan yang sewaktu hidupnya menyedekahkah hasil kebunnya kepada orang miskin. Kebun anggur dan tamarnya sangat subur dan buahnya pula dari benih yang terbaik. Setiap kali tiba musim  buah buahan masak, hartawan ini akan menyuruh orang - orang miskin masuk ke kebun dan mengutip hasil tanamannya pada waktu pagi. Hanya setelah itu hasil tanaman yang tinggal akan dituai dan di jual oleh hartawan tersebut.

Setelah beliau meninggal, kebunnya diwarisi oleh anak-anaknya.Anak -anaknya berpakat untuk tidak memberikan hasil kebunnya kepada fakir miskin. Mereka bangun pada awal pagi dan mengutip semua hasil tanaman sebelum orang miskin masuk ke kebun mereka hingga apabila fakir miskin masuk tiada apa lagi yang tertinggal.  Setelah melakukan pada hari pertama mereka merancang untuk mengulanginya lagi pada hari kedua.

ketika mereka sampai ke kebun pada hari kedua untuk menjalankan niat jahat mereka, mereka mendapati seluruh kebun telah terbakar dan tiada apa lagi yang tinggal hingga menjadi seperti padang jarak padang tekukur. Mereka kebingungan berkatalah salah seorang dari mereka. "Mungkin kita telah tersesat jalan". Seorang yang lain pula menjawab, "Tidak, benarlah ini kebun kita dan sesungguhnya Allah telah membalas perbuatan kita , Kitalah orang yang melampaui batas". Lalu mereka bertaubat kepada Allah. Allah tinggalkan kebun itu dengan keadaan asalnya selepas terbakar hingga hari ini sebagai ibrah untuk kita semua. Tiada tumbuhan atau pembangunan boleh dilakukan di tanah itu hingga kini.

Surah Al-Qalam
Ayat 17.
إِنَّا بَلَوْنَاهُمْ كَمَا بَلَوْنَا أَصْحَابَ الْجَنَّةِ إِذْ أَقْسَمُوا لَيَصْرِمُنَّهَا مُصْبِحِينَ
Sesungguhnya Kami telah timpakan mereka dengan bala bencana, sebagaimana Kami timpakan tuan-tuan punya kebun (dari kaum yang telah lalu), ketika orang-orang itu bersumpah (bahawa) mereka akan memetik buah-buah kebun itu pada esok pagi; -

Ayat 18.
وَلَا يَسْتَثْنُونَ
Serta mereka tidak menyebut pengecualian.

Ayat 19:
فَطَافَ عَلَيْهَا طَائِفٌ مِّن رَّبِّكَ وَهُمْ نَائِمُونَ
Maka kebun itu didatangi serta diliputi oleh bala bencana dari Tuhanmu (pada malam hari), sedang mereka semua tidur.

Ayat 20:
فَأَصْبَحَتْ كَالصَّرِيمِ

Lalu menjadilah ia sebagai kebun yang telah binasa semua buahnya.

Ayat 21:
فَتَنَادَوْا مُصْبِحِينَ
Kemudian pada pagi-pagi, mereka panggil memanggil antara satu dengan yang lain -

Ayat 22:
أَنِ اغْدُوا عَلَىٰ حَرْثِكُمْ إِن كُنتُمْ صَارِمِينَ
(Setengahnya berkata): "Pergilah pada pagi-pagi ke kebun kamu, kalau betul kamu mahu memetik buahnya".

Ayat 23:
فَانطَلَقُوا وَهُمْ يَتَخَافَتُونَ
Lalu berjalanlah mereka sambil berbisik (katanya):

Ayat 24:
أَن لَّا يَدْخُلَنَّهَا الْيَوْمَ عَلَيْكُم مِّسْكِينٌ
"Pada hari ini, janganlah hendaknya seorang miskin pun masuk ke kebun itu mendapatkan kamu".

Ayat 25:
وَغَدَوْا عَلَىٰ حَرْدٍ قَادِرِينَ
Dan pergilah mereka pada pagi-pagi itu, dengan kepercayaan, (bahawa) mereka berkuasa menghampakan fakir miskin dari hasil kebun itu.

Ayat 26:
فَلَمَّا رَأَوْهَا قَالُوا إِنَّا لَضَالُّونَ
Sebaik-baik sahaja mereka melihat kebunnya, mereka berkata: "Sebenarnya kita sesat jalan, (ini bukanlah kebun kita)".

Ayat 27:
بَلْ نَحْنُ مَحْرُومُونَ
(Setelah mereka perhati dengan teliti, mereka berkata: "Tidak! Kita tidak sesat), bahkan kita orang-orang yang dihampakan (dari hasil kebun kita, dengan sebab ingatan buruk kita sendiri)".

Ayat 28:
قَالَ أَوْسَطُهُمْ أَلَمْ أَقُل لَّكُمْ لَوْلَا تُسَبِّحُونَ
Berkatalah orang yang bersikap adil di antara mereka: "Bukankah aku telah katakan kepada kamu (semasa kamu hendak menghampakan orang-orang fakir miskin dari habuannya): amatlah elok kiranya kamu mengingati Allah (serta membatalkan rancangan kamu yang jahat itu) ?"

Ayat 29:
قَالُوا سُبْحَانَ رَبِّنَا إِنَّا كُنَّا ظَالِمِينَ
Mereka berkata (dengan sesalnya): "Maha Suci Tuhan Kami! Sesungguhnya kami adalah orang-orang yang berlaku zalim!"

Ayat 30:
فَأَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ يَتَلَاوَمُونَ
Kemudian setengahnya mengadap yang lain, sambil cela-mencela.
(Melayu)

Ayat 31:
قَالُوا يَا وَيْلَنَا إِنَّا كُنَّا طَاغِينَ
Mereka berkata: "Aduhai celakanya kita! Sesungguhnya kita adalah orang-orang yang melampaui batas.

Ayat 32:
عَسَىٰ رَبُّنَا أَن يُبْدِلَنَا خَيْرًا مِّنْهَا إِنَّا إِلَىٰ رَبِّنَا رَاغِبُونَ
"Semoga Tuhan kita, (dengan sebab kita bertaubat) menggantikan bagi kita yang lebih baik daripada (kebun yang telah binasa) itu; sesungguhnya, kepada Tuhan kita sahajalah kita berharap".

Ayat 33:
كَذَٰلِكَ الْعَذَابُ وَلَعَذَابُ الْآخِرَةِ أَكْبَرُ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ
Demikianlah azab seksa (yang telah ditimpakan kepada golongan yang ingkar di dunia), dan sesungguhnya azab hari akhirat lebih besar lagi; kalaulah mereka orang-orang yang berpengetahuan (tentulah mereka beringat-ingat).

Monday, August 25, 2014

Solat sunat rawatib


Dalam kesibukan duniawi dan tuntutan hidup yang tidak sepatutnya sering kita lupa tujuan sebenar kita berada di dunia ini tidak lain tidak bukan hanyalah beribada kepada Allah Arrahman. Memetik kata seorang ustaz jika umur sudah mencecah 40 tahun dan apa yang kita tunaikan sehari hari hanyalah solat lima waktu itu tidak cukup untuk kita menempah tiket ke syurga. Solat sunat rawatib adalah antara amalan yang dapat meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah.
Solat sunat rawatib ialah solat - solat sunat yang dilakukan sebelum dan sesudah solat fardhu lima waktu.
Solat sunat rawatib terbahagi kepada dua bahagian.
A). Sunat muakkad iaitu sunat yang dikuatkan untuk diamalkan dan terdiri dari
1. Dua rakaat sebelum fardhu zohor dan dua rakaat sesudahnya.
2. Dua rakaat sesudah maghrib.
3. Dua rakaat sesudah isyak.
4. Dua rakaat sebelum subuh.
B). Sunat Ghairu Muakkad terdiri daripada
1. Dua rakaat tambahan selain muakkad sebelum zohor dan dua rakaat sesudahnya.
2. Empat rakaat sebelum fardhu Asar dengan dua salam , tidak ada sesudahnya.
3. Dua rakaat sebelum isyak dan dua sesudahnya tambahan kepada muakkad.
Cara mengerjakan solat rawatib itu , serupa juga dengan solat subuh . Cuma  bezanya:
1. Qunut tidak dibaca
2. Dilakukan sendirian tidak berjemaah.
3. Tidak didahului dengan azan dan iqamah.
4. Suara tidak dikuatkan
5. Keutamaan solat rawatib adalah dilakukan di rumah.
Solat-solat tersebut yang dikerjakan sebelum solat fardhu dinamakan Qabliyah dan dikerjakan  sesudah solat fardhu dinamakan Ba'diyyah.
Panduan melakukan solat sunat rawatib ialah:
1. Niatnya menurut jenis solat.
2. Tidak dengan azan dan qamat.
3. Tidak dengan berjemaah.
4. Bacaannya tidak dinyaringkan.
5. Jika lebih dari dua rakaat, tiap- tiap dua rakaat disertakan salam.
6. Sebaik-baiknya berubah sedikit dari tempat mengerjakan solat fardhu.


Rujukan:
1. 99 solat sunat, Salman Ameen Al-farisi, penerbitan seribu dinar.