Exabytes beginner

Wednesday, August 4, 2010

puding caramel or puding gula hangus



Heh.. ni la resepi puding paling mudah nak disediakan.ingat kalau susah2 aku nak buat ke.. bukannya rajin sangat.aku buat puding ni untuk buka posa semalam.posa ganti sebab last year conceived masa raya...so sempat ganti 3 hari je tahun lepas sebelum morning sickness menyerang...tak sempat abis posa syawal pon sebab tak larat sesangat. since now baru abis pantang kena memulun ganti posa la... nasib baik sempat.



bahan2nya
1. 6 biji telur
2. 1 tin susu pekat manis, kurangkan kalau tak suka manis sangat.
3. 1 sudu teh esen vanila
4. 3 sudu makan tepung kastard, kalau tak letak pun tak pe tapi puding jadi kureng gebu sket.
5. 3 sudu makan gula untuk caramel
campur semua benda, kecuali gula dan pukul sekejap.aku guna mixer no satu , pukul dalam 2,3 minit. dengan setin susu pekat puding ni memang manis, tambah lak ngan caramel tu nanti , lagi manis.

aku guna loyang / bekas kek bulat sebagai acuan. aku panaskan terus 3 sudu gula tadi dlm loyang ni atas dapur gas... hitam la sket loyang tu tapi tak pe boleh basuh punya lepas ni... panaskan gula sampai cair dan perang, jangan lama sangat dah perang tu stop la nanti pahit sangat pulak caramel tu. angkat loyang tu, biar caramel tu mengeras dlm loyang.

masukkan bahan yang dipukul dlm loyang dan kukus selama 30-45 minit. sampai masak la kiranya. masa tak tentu depend pada pengukus anda.. pengukus letrik mungkin cepat lagi...aku pakai kukus conventional je. dah masak nanti telungkupkan acuan tadi atas pinggan besar untuk keluarkan puding. caramel tadi akan cair dan jadi sos dibahagian atas puding ni... cuba la.. mahai tau diorang jual kat pasar ramadan ... 1 keping 2 ringgit, yang ni dapat dalam 8 - 10 keping tau.kos nak sediakan ni tak sampai 5 ringgit pon.

No comments:

Post a Comment